Starta komplekts mājas kokteiļu bāriņam

Kad iemīļotos kokteiļus nevar brīvi nopirkt bāros vai kafejnīcās, atliek divas izvēles – kokteiļus nedzert vispār vai iemācīties tos gatavot pašam, turklāt mūsdienu tendences, sabiedrības kultūra un cilvēku vēlme iedziļināties procesos nosaka, ka arī mājas virtuvē vairs nav stilīgi vienkārši sajaukt degvīnu ar ābolu sulu vai viskiju ar kolu. Tieši mājas mūsdienās ir ideāla vieta, kur radīt interesantus, garšīgus un kvalitatīvus dzērienus, tāpēc veikalu tīkls AlkOutlet kopā ar bārmeni Arvis Zēmani atklāj, kas būtu jāsagādā savam mājas bāriņam, lai radītu garšīgus alkoholiskos kokteiļus pašu spēkiem!

Receptes

Eksperimenti, protams, ir laba lieta, bet labu kokteiļu pagatavošanas zelta atslēga iesācējiem ir un paliek recepte! Izmantojot receptes, vari būt drošs, ka kokteiļi izdosies labi, turklāt, gatavojot dzērienus pēc receptēs norādītā apraksta, precīzi zināsi, kādi rīki būs vajadzīgi un varēsi laicīgi sagādāt visus nepieciešamos produktus (jo tev gluži vienkārši jau būs gatavs iepirkumu saraksts ar kokteiļu sastāvdaļām).

Ledus

Ir teiciens - bārmeņi mājas būvē no ledus, un tur ir liela daļa taisnības, taču ne tāpēc, ka vairums bārmeņu dzīvotu eskimosu iglās. Gluži vienkārši ledus bārmeņu mājās ir vienmēr. Ledu liek klāt ļoti daudziem kokteiļiem un tieši ledus ir tā kokteiļu sastāvdaļa, kas palīdz nodrošināt dzērienam ideālo temperatūru (nevis ieliet glāzē mazāk alkohola, kā kādam varbūt šķita studiju laikos sēžot krodziņā). Bez ledus neiztikt arī mājas bāriņā un tas jālieto bagātīgi – ja kokteilī būs pārāk maz ledus, dzēriens ātri atūdeņosies.

Dēlītis & nazītis

Ja vien tu savā virtuvē kaut reizi dzīvē esi kaut ko gatavojis, tur noteikti atradīsies dēlītis un nazis, kas lieliski noderēs arī kokteiļu gatavošanai. Ja nazi šim mērķim pirksi speciāli, atceries, ka, gatavojot kokteiļus, pārsvarā griezīsi augļus – izvēlies nazi ar robotu maliņu, kas augļus sagriezīs efektīvāk par parastu virtuves nazi.

Bāra karote

Sīkums, kas pirmajā brīdī varētu šķist pilnīgi lieks, taču patiesībā ļoti atvieglos dzīvi, ir bāra karote! Protams, kokteiļus var maisīt ar jebkuru parasto karoti, bet, ja kokteiļus jauksi biežāk, ātri vien sapratīsi, ka parastā karote reizēm ir par īsu, reizēm tās gals ir par resnu, lai sajauktu dzērienu līdz pašai glāzes apakšai, turpretī īpaša karote tam ir ļoti, ļoti piemērota. Bāra karotes uzdevums ir izmaisīt dzērienu, vai noslāņot to, turklāt, izmantojot bāra karoti, kam kausiņa vidū ir neliels izgriezums, dzērienus var liet platākā strūklā, kas labi noder, gatavojot kārtainos kokteiļus.

Augļu mizotājs

Daudzus kokteiļus dekorē ar citrona miziņu. Citrona miziņa ir ne vien dekors, bet arī ļoti labs kokteiļu aromatizētājs, jo tās eļļainais aromāts palīdz atraisīt daudzas citas dzēriena garšas nianses.  Iegūt citrona vai apelsīna miziņu bez augļa baltās daļas ar parastu nazi labi izdodas tikai profesionāļiem, kas šo prasmi ir ilgi trenējuši, tāpēc nemokies un sagādā sev labu augļu mizotāju.

Citrusu sulu spiede

Turpinot citrusu tēmu, atceries, ka noteikti lieti noderēs neliela citrusu sulu spiede. Protams, sulu vari izspiest arī ar rokām, taču gan ērtāk, gan estētiskāk to būs darīt ar nelielu sulu spiedi.

Mērglāze

Lai izdotos precīzi dozēt kokteiļu sastāvdaļas, neiztiksi bez mērglāzes. Lai cik precīzs būtu tavs acumērs, perfektu garšu un receptē aprakstītās proporcijas varēsi sajaukt tikai ar mērglāzi.

Ledus lāpstiņa vai standziņas

Lai nesaldētu un nevajadzīgi neslapinātu rokas, iegādājies ledus lāpstiņu vai standziņas – patīkams sīkums, kas palīdzēs kokteiļus gatavot ar baudu.

Stampiņa

Vienkāršus kokteiļus, protams, var sajaukt arī bez stampas izmantošanas, taču, ja vēlies, lai dzēriens iegūst patīkamu augļu, ogu vai garšvielu aromātu - stampiņa būs īstais palīgs! To izmanto daudziem kokteiļiem, piemēram, popularitāti nezaudējošā vasaras karaļa Mohito pagatavošanai.

Šeikeris

Prasme gatavot labus kokteiļus lielā mērā ir prasme tos labi sajaukt un te nu neiztikt bez šeikera! Tas būs neaizstājams, gatavojot tādus kokteiļu pasaules grandus kā - Daiquiri, Gimlet, Whiskey Sour un Margarita. Šeikošanas process palīdz kokteilim perfekti atdzist, iegūt lielisku garšu balansu, perfekti atūdeņoties un radīt gaisa burbuļus dzērienā, kas palīdzēs pastiprināt vai spilgtāk izcelt kokteiļa garšas un aromātus. Protams, iesākumā šim procesam Tu vari izmantot arī kādu labi noslēgtu burciņu vai aizskrūvējamu ūdens trauku, bet šeikerī ir vērts investēt – labs šeikeris palīdzēs tev ne tikai labāk pagatavot dzērienus, bet arī liks justies profesionālākam, turklāt tavu kokteiļu gatavošanas stūrīti tas noteikti izdaiļos vairāk par puslitra burku ar konservu ražotāja logotipa rotātu metāla vāku!

Sietiņš

Lai atsijātu nelielus ledus gabaliņus, citrusu un ogu daļiņas, būs vajadzīgs arī sietiņš. Profesionāli bārmeņi izmanto speciālu plakano sietiņu jeb streineri, bet iesācēji tīri labi var izlīdzēties arī ar parastu metāla sietu, kas, iespējams, jau ir atrodams tavā virtuves atvilktnē.

Glāzes

Lai arī skaidrs ir viens – kokteiļi pagatavot bez glāzēm neizdosies, glāžu izvēle ir ļoti, ļoti personisks jautājums! Protams, daudzās receptēs tiek minēts, kāda tieši glāze būtu jālieto, taču tas ir visai nosacīti un, ja vien tev mājās ir kaut kādas glāzes, jauna kokteiļa gatavošanu nevajag sākt ar trauku veikala apmeklēšanu. Ideālais komplekts mājas bāriņam ir četru tipu glāzes - vīna glāze, viskija glāze, vecmodīgā zemā šampanieša glāze un augstā sulas glāze – viss pārējais ir tikai gaumes lieta!