Franču sautējums Coq au Vin

Coq au Vin ir franču virtuves šedevrs, kas izstaro eleganci un vēsturi. Vistas gaļa, sautēta sarkanvīnā, kopā ar aromātiskām garšvielām un dārzeņiem, padara šo ēdienu par patiesu baudījumu.

(4 porcijām)

Sastāvdaļas

  • 1 vista, sadalīta gabaliņos (krūtiņa, spārni, kājas ar ādu un kauliem)
  • 220 ml sausa sarkanvīna
  • 150 g bekona
  • 1 liels dzeltens sīpols, sagriezts gabalos
  • 4 burkāni, nomizoti un sagriezti 2 cm gabalos
  • 3 daiviņas ķiploku, smalki sakapātas
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 5 zariņi svaiga timiāna
  • 3 lauru lapas
  • 200 ml vistas buljona
  • 4 ēdamkarotes sviesta 
  • 500 g šampinjoni, sagriezti ceturtdaļās
  • sāls un malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Vistas gabalus liek zemā traukā, pārlej ar sarkanvīnu un ļauj iemarinēties.

  2. Uz pannas apcep bekonu uz vidējas uguns, līdz tas kļūst kraukšķīgs. Noņem no pannas, izklāj uz papīra dvieļa un nosusina.

  3. Vistu izņem no marinādes (vīnu pietaupa), nosusina un apkaisa ar sāli un melnajiem pipariem. Vistu apcep bekona taukos aptuveni 5 minūtes katru pusi, līdz tā kļūst zeltaina. Noņem vistu no pannas un novieto cepamajā traukā. 

  4. Tajā pašā pannā apcep sīpolus, līdz tie kļuvuši caurspīdīgi, pievieno burkānus un ½ tējkaroti sāls. Cep 5 minūtes. Pievieno ķiplokus un tomātu pastu, samaisa visu un vāra 2 minūtes. 

  5. Pievieno sagrieztu bekonu, timiānu, lauru lapas un pārlej pāri rezervēto vīnu. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, iemaisa vistas buljonu. Visu masu pārlej pāri vistai, trauku pārklāj ar foliju un cep līdz 180 ºC uzkarsētā cepeškrāsnī 40 minūtes. 

  6. Kamēr vista ir cepeškrāsnī, lielā pannā uz vidējas uguns izkausē sviestu, pievieno sēnes, nedaudz timiāna un sāli. Cep 7–8 minūtes, līdz sēnes kļuvušas zeltainas.

  7. Kad vista gatava, tai pievieno apceptās sēnes. Var pasniegt ar kartupeļu biezeni vai olu nūdelēm. Bauda kopā ar sarkanvīnu Foncalieu Latoque.

FOTO: Mareks Blūzmanis
STILS: Ieva Fišere
piegalda.lv