ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Kāds vīns piestāv vasarai?

Karstā un saulainā laikā dabiski vēlamies baudīt ko vieglu un atsvaidzinošu – tas attiecas arī uz vīniem. Statistika liecina, ka pie mums vīna izvēlei tiešām piemīt sezonāls raksturs – vasarā biežāk baudām baltvīnu un dzirkstošo vīnu, savukārt ziemā – sarkanvīnu. Kādēļ tā, un vai šai izvēlei jābūt tik viennozīmīgai? Uzklausām vīnziņu padomus par vīna baudīšanu vasaras sezonā!

Būtisks kritērijs – ieteicamā pasniegšanas temperatūra

Jautāts, kādu dzērienu labāk baudīt karstumā, vīnzinis Jānis Kaļķis izsaucas: „Aukstu!” Un tiešām – vīna izvēles sezonalitāti visnotaļ izskaidro dažādu vīnu ieteicamā pasniegšanas temperatūra. Dzirkstošajiem vīniem tā visbiežāk būs 6–8°C, baltvīniem un sārtvīniem 8–12°C, vieglākiem sarkanvīniem 14–16°C, bet spēcīgākiem – ap 18°C. Tātad, pašsaprotami, ka vasarā vēlēsimies malkot vīnu, kas savu raksturu vislabāk atklāj zemākā temperatūrā, taču interesanti, ka arī šeit pieļaujamas variācijas. „Ir cilvēki, kas izvēlas baudīt tikai sarkanvīnus,” teic vīnzinis Kaspars Reitups, „un tas ir pilnībā normāli. Viņiem vasarā iesaku izvēlēties vieglākus un svaigākus vīnus. Un nav pat jākaunas sarkanvīnu atdzesēt – līdz 12, 14 grādiem atdzesētam sarkanvīnam nebūs nekādas vainas! Vasarā var baudīt vīnu no vieglākām vīnogām, tās pašas Itālijas. No Pinot Noir vīnogām gatavotie vīni vienmēr ir svaigāki un vieglāki.”

Izvēlieties vīnu ar zemāku alkohola saturu!

Vīnzinis Jānis Kaļķis iesaka atcerēties, ka smagnēji vīni karstā laikā vairāk reibina un uzdzen nogurumu. Pie šādiem vīniem pieder, pirmkārt, vīni, kas izturēti ozolkokā, un, otrkārt, sarkanvīni, tādēļ karstās vasaras dienās ieteicams izvēlēties ko vieglāku: „Spirdzinošais skābums, kas raksturīgs baltvīniem un dzirkstošajiem vīniem, dod cilvēkam iespaidu, ka viss ir foršāk, viss ir vieglāk, un dzīve ir krāsaināka.” Vasarā vīnzinis aicina izvēlēties sausus dzirkstošos vīnus (brut) un baltvīnus, kuru pamatā ir vieglo šķirņu vīnogas – tādus kā Riesling, Sauvignon Blanc un Verdejo. Tāpat vasarā patīkams būs baltvīns no Jaunzēlandes. Izteiktas baltvīnu valstis ir, piemēram, Austrija un Vācija, jo tur ir vēsāks, tādēļ skābuma līmenis ogās dabiski ir augstāks.” Vīnus ar zemāku alkohola saturu vasarā iesaka arī vīnzinis Rolands Rudāns: „Man vasara asociējas ar vieglajiem vīniem – ne tik daudz šķirnes, cik to izteiksmīguma un alkohola līmeņa dēļ, jo vasarā smagie, spēcīgie vīni ar augstu alkohola saturu ļoti nogurdina. Turpretī šie vieglie vasarnieki, piemēram, vācu Riesling, ir ideāli un lieliski atsvaidzina. Vienkāršākus baltvīnus var pašķaidīt ar ledu, paildzinot patīkamo vēsuma izjūtu.” No vieglāku baltvīnu klāsta vīnzinis Kaspars Reitups aicina izmēģināt arī Vācijas Mosel, kas ir augļains un viegli saldens, kā arī Itāļu Pinot Grigio.

Vīns vēsam vasaras vakaram

Viena lieta – tveicīgas vasaras dienas, otra – dzestri vasaras vakari. Ko izvēlēties otrajā gadījumā? Vīnzinis Rolands Rudāns: „Ja mums ir skopa, vēsa vasaras diena, es nedaudz pamainītu noteikumus un piedāvātu sarkanvīnu. Ja man pašam emocionāli ir nedaudz vēsi, es gribu sasildīties, tāpēc piemērotāks būs sarkanvīns. Arī šajā gadījumā vīns jāizvēlas tāds vieglāks – piemēram, no tās pašas Itālijas vai Francijas, bet noteikti ar tanīniem vai miecvielām nepiesātināts vīns.” Rudānam piekrīt arī vīnzinis Jānis Kaļķis: „Jo vēsāks laiks, jo smagnējāku vīnu prasās un iesaku – drēgnākā vakarā gribas pēc rakstura sildošāku vīnu. Te jau derētu sarkanvīns vai kāds ozolkokā izturēts, smagnējāks baltvīns – piemēram, Jaunās pasaules, Dienvidāfrikas Chardonnay, kas būs masīvāks, bet vienlaikus tāds augļains. Pavisam drēgnam vakaram iesaku tādu pilnmiesīgu spēcīgāka rakstura vīnu no Bordo vai Spānijas.” Savukārt Kaspars Reitups aicina neaizmirst par Tuvo Austrumu vīniem: „Šajos reģionos ir ievērojami karstāks, nekā pie mums, tādēļ tie būs pilnmiesīgāki, spēcīgāki, ar savu raksturu, turklāt atstās sildošu pēcgaršu.”

Nu, lūk – skaidrs, ka vīna baudīšanas noteikumus sev lielā mērā nosakām paši – mūsu uzrunātie vīnziņi vairākkārt uzsver, ka labākā izvēle ir vīns, kas pašiem garšo. Kaut arī karstumā vairāk alksim pēc kā atsvaidzinoša – un tādi lielākoties ir dzirkstošie vīni, sārtvīni un baltvīni, – ja dodam priekšroku sarkanvīniem, noteikti nevajag no tiem atteikties arī vasaras sezonā! Vienkārši izvēlēsimies vieglākas un maigākas sarkanvīna versijas vai gatavosim vīna kokteiļus, kas palīdzēs atspirdzināties, nevis nogurdinās vai nomāks! Sarkanvīna mīļotājus paeksperimentēt aicina Kaspars Reitups: „Vīnu var pajaukt ar kaut ko kopā, pievienojot tam kādu limonādi vai citronu un ledu – fantastiski!”

Vēlam izbaudīt burvīgus vasaras mirkļus, kurus vēl skaistākus padarīs glāze jums tīkama vīna!