Ar ko sākt, ja vēlies iemācīties baudīt vīnu?

Vīna dzeršanas kultūra jau sen vairs nav paredzēta tikai izredzēto elitei, tomēr būsim godīgi, vīna baudīšanas tradīciju vēsture mūsu valstī ir visai jauna, tāpēc vēl arvien netrūkst cilvēku, kas vīnu pērk, tāpēc, ka tam skaista etiķete un kārdinošais apraksts sola vijolīšu pēcgaršu, taču patiesu baudu no šī dievu dzēriena gūst reti. Iespējams, tieši šis brīdis, kad visa pasaule šķiet ieguvusi mazliet lēnāku ritmu, ir īstais, lai sāktu apgūt vīna zinības un iemācītos šo dzērienu patiesi izbaudīt, tāpēc zemo cenu dzērienu un vīnu veikals “AlkOutlet” ir apkopojis piecus padomus, ar ko sākt aizraujošo ceļojumu vīnu pasaulē!

Esi godīgs pret sevi un eksperimentē!

Vīns, gluži tāpat kā ēdiens, apģērbs un mūzika, pirmkārt, ir gaumes jautājums! Jā, protams, vīna pasaulē ir pieņemti standarti, kas skaitās labs, gards un smalks, taču patiesu baudījumu no vīna tu iegūsi tikai tad, ja pats sev godīgi atzīsies – garšo vai negaršo. Varbūt lielais vairums populārāko sauso vīnu tev nesagādā ne vismazāko prieku, jo tev garšo saldie vai pussaldie vīni, vai tieši pretēji, tu esi sauso vīnu cienītājs un nespēj saprast, kāpēc tos saldos sīrupus kāds šajā pasaulē vispār ir atļāvies nosaukt par vīnu. Varbūt tev negaršo sarkanvīni, bet izrādās, ka patiesu baudu spēj sagādāt ziedaini baltvīni. Protams, sākot ceļojumu vīna pasaulē, ir vērts palasīt dažus padomus par vīna un ēdiena saderību, ko šobrīd viegli var atrast daudzviet internetā, tostarp “AlkOutlet” mājas lapā, taču atceries vīna pasaule ir milzīga un tajā ir daudz līkloču taciņu, tāpēc droši dodies ceļā, un, ja būsi godīgs pret sevi, ātri vien atradīsi, kas ir īstais tieši Tev!

Dārgāks ne vienmēr ir labāks! Vismaz iesākumā.

Ja šad tad mēdz apstāties pie vīna plauktiem, noteikti esi pamanījis, ka tajos var atrast gan studentu budžeta versijas, gan pudeles, kas maksā aptuveni tikpat, cik ripojošs, bet pavecs populāras markas auto, taču, ja neesi vīna eksperts, nav jēga sākumā par vīna pudeli tērēt daudz naudas – sāc eksperimentus ar plašam patēriņam paredzētiem galda vīniem, ko parasti atradīsi cenu kategorijā no 5 līdz 8 eur. Dārgi vīni ir labi, taču te jāatceras, ka vīnu cenu var veidot ļoti dažādas lietas, piemēram,  ekskluzīvas vīnogas, netipiski ražas augšanas apstākļi, vīna darītavas vēsture utt. Ja to visu nezini un neesi eksperts, iespējams, par dārgu naudu iegūsi visai īpatnēju dzērienu, kurš cerētā apmierinājuma vietā sniegs vieglu reibumu un vilšanās pēcgaršu.

Atmet mītus!

Vīna baudītāju pasaule ir pilna ar mītiem, kas veido stereotipus un sociāli vēlamas uzvedības, bet nepalīdz vīnus patiesi izbaudīt. Noteikti būsi dzirdējis gan to, ka smalki ļaudis dzer sauso vīnu, gan to, ka vīna kvalitāti nosaka vīna vecums, gan vēl neskaitāmas citas idejas. Bet atceries - mīti ir un paliek mīti, jo kā gan citādi izskaidrosi, kāpēc kvalitatīvi saldie deserta vīni maksā teju trīsciparu skaitli un nesenu ražas gadu vīna pērles gāž no troņiem daudzus vīna “seniorus”. Jā, protams, ir ļoti labi sarkanvīni no ekskluzīviem ražas gadiem, kas pareizos uzglabāšanas apstākļos ar katru gadu kļūst arvien baudāmāki, taču, būsim godīgi – tie jāmeklē vīna darītavās saules pielietās zemēs, nevis lielveikalu plauktos vai mājas bāriņā, kur nejauši “aizsēdējusies” kāda pirmajā kāzu jubilejā uzdāvināta pudele. Sarkanvīni savu kvalitāti saglabā ilgāk, baltie un rozā vīni pārsvarā domāti drīzam patēriņam. Ja neesi vīna eksperts, nav jēga veikala plauktos ilgstoši pētīt, kura ražas gada ogu eliksīrs noslēpies katrā pudelē un atcerēties visus vīna baudītāju padomus par smalku uzvedību - arī daudzi jauni vīni ir patiesi garšīgi un daudzi sausie vīni tiešām pelnījuši saukties vien par skābu padzērienu, nevis vīnu. Netici mītiem, vienkārši baudi!

Sāc ar populārām vīnogu šķirnēm un “Jaunās pasaules” vīniem.

Katram vīnam, protams ir savas garšas nianses, ko ietekmē vīnogu šķirne, augšanas apstākļi, vīndaru rokraksts, ražošanas valsts, gatavošanas tradīcijas utt., taču ceļojumu vīna pasaulē ir vērts sākt ar tā dēvētās “Jaunās pasaules” vīniem un pašu populārāko vīnogu šķirņu vīniem, jo tas ļaus saprast, kādas garšu nianses tev patīk. “Jaunās pasaules” vīni ir parasti ir liberālāki, un iesācējam varētu būt vieglāk saprotami. Balto vīnu baudīšanu iesakām sākt ar vīniem, kas pagatavoti no Chardonnay, Sauvignon Blanc vai Riesling šķirņu vīnogām. Savukārt ceļojumu sarkano vīnu pasaulē sāciet ar dzērieniem, kas gatavoti no  Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz šķirņu ogām. Vairumam vīnu ražošanā izmantoto ogu šķirne ir norādīta uz etiķetes. Ja šķirnes nav, tad visdrīzāk vīns veidots no dažādu ogu sajaukuma un, to baudot, nevarēsiet izgaršot vienas konkrētas vīnogu šķirnes garšu, bet arī šie vīni, protams, var būt gardi un kvalitatīvi. Testējot vīnogu šķirnes, nebaidies eksperimentēt, izvēloties dažādu ražotāju produktus – tikai pagaršojot varēsi saprast, kas garšo.

Uzticies kvalitātes zīmēm!

Vīns nav tikai dzēriens, vīns ir vesela kultūra un kaislība, tieši tāpēc vīna iepazīšana ir kļuvusi tik populāra un visā pasaulē ir neskaitāmas vīna iepazīšanas skolas, klubi, interešu grupas un ekspertu apvienības, kas vīnam velta teju visu savu dzīvi. Vīnus garšo, vīnus vērtē, vīnus mīl un, galu galā, arī apbalvo, tāpēc veikalu plauktos uz vīna pudelēm gozējas dažādas kvalitātes zīmes. Ja gribi nopirkt labu vīnu, izvēlies tādu, ko par labu atzinuši īsteni vīna baudītāji. Protams, mums visiem patīk būt mazliet skeptiskiem par šīm lietām un paturēt prātā, ka tas “jau tikai tāds mārketings”, taču vīna pasaule kā reiz ir tā nozare, kas ir bezgala plaša un bezgala modra, tāpēc šādām kvalitātes zīmēm var uzticēties. Arī “AlkOutlet” komanda, plānojot sortimentu, regulāri sīko vīna degustācijas un no simtiem piedāvātu vīnu, ko atved ražotāji, veikalu plauktos liek tikai tos, kas garšo gan vīnziņiem, gan cilvēkiem bez plašām zināšanām vīna pasaulē. Vīnus, kam ir labākā kvalitāte par pieņemamu cenu, vīnzinis Jānis Kaļķis marķē ar īpašu kvalitātes zīmi “Teicama izvēle”. Šāda tipa novērtējumi ir populāri visā pasaulē, tāpēc, izvēloties vīnu ar kādu īpašu apbalvojumu, vari būt drošs – nopirksi kvalitatīvu produktu. Neviens, protams, negarantēs, ka tas tiešām tev garšos, jo katram garšo kaut kas cits, taču varēsi nešaubīties esi izvēlējies kvalitatīvu un vērtīgu vīnu.