Spānijas vīni

Saulainā un viesmīlīgā Spānija ir kā radīta, lai baudītu labu vīnu. Šī valsts ar savu karsto klimatu ir īpaši piemērota sarkano vīnogu audzēšanai, kas tiek pārvērstas kvalitatīvos un visā pasaulē iecienītos sarkanvīnos. Spānija ir valsts ar pasaulē lielāko vīnogulāju platību, bet saražoto vīnu daudzums tai ļauj ieņemt trešo vietu pasaules vīna lielvalstu vidū, piekāpjoties vien Francijai un Itālijai.

Spāņu vīna kvalitātes raksturojums, kas atrodams arī uz pudeļu etiķetēm:

  • Vino de Mesa – galda vīns. Tā ir viszemākā kvalitātes kategorija, šie vīni var būt radīti, apvienojot dažādu reģiona vīnus un netiek pakļauti īpašai kontrolei.
  • Vino de la Tierra – vietējais vīns. Konkrētā, ierobežotā reģionā radīti vīni, kam var tikt piemērota neliela kvalitātes kontrole.
  • Denominacion de Origen (D.O.) – šis saīsinājums norāda uz to, ka vīna kvalitāti kontrolē valsts institūcijas. Vīni ar šādu apzīmējumu liecina par augstu kvalitāti, jo vīnogas tiek audzētas tikai atzītos vīna dārzos, un dzērienam, vadoties no reģionālajām īpatnībām, tiek noteikti krāsas, aromāta un garšas kritēriji.
  • Denominacion de Origen Calificada (D.O.C.) – visaugstākās kvalitātes vīns spāņu kvalitātes hierarhijā, šis apzīmējums tiek piešķirts tikai Rioja reģionā ražotajiem vīniem. Saīsinājums norāda,  ka vīna kvalitāti kontrolē valsts institūcijas, kas garantē šī vīna augsto kvalitāti. Lai saņemtu šo statusu vīnam, ir jāiziet ļoti stingra kvalitātes pārbaude.
  • Joven – jauns vīns, izturēts minimālu laika posmu vai arī nav izturēts vispār.
  • Crianza – vismaz divus gadus izturēts, tostarp vismaz sešus mēnešus vīns izturēts ozolkoka mucās.
  • Reserva – vismaz trīs gadus izturēts vīns, tostarp vismaz gadu vīns izturēts ozolkoka mucās.
  • Gran reserva – vismaz piecus gadus izturēts vīns, tostarp vismaz 18 mēnešus vīns izturēts ozolkoka mucās.

Citi fakti:

  • Spānijas slavenākā vīnogu šķirne ir Tempranillo. Tai ir arī vairāk kā 50 dažādu citu nosaukumu – tas tādēļ, ka dažādos reģionos šīs šķirnes vīnogām tiek piešķirti citi vārdi, turklāt dažādās vietās augušām vienas un tās pašas šķirnes vīnogām var veidoties arī atšķirīgas īpašības.
  • Pasaulē slavenākos Spānijas stiprinātos vīnus apzīmē ar nosaukumu heress jeb šerijs. Tos darina no vīnogām, pievienojot stipro alkoholu, līdz alkohola daudzums dzērienā sasniedz 15-20 %.
  • Kvalitatīvāko vīnu iegādāsieties, ja izvēlēsieties konkrētajam vīna reģionam raksturīgāko produktu, ko vietējie vīndari māk pagatavot vislabāk. Riojas un Riberas del Rio reģioni ir slaveni ar saviem sarkanvīniem, Spānijas dienvidos mīt labākie šerija meistari, bet Ruedas reģionā – baltvīna ražotāji.
  • Populārākais dzirkstošais vīns no Spānijas ir Cava. Tas ir spāņu dzirkstošais vīns, kas ražots pēc klasiskās šampanieša tehnoloģijas. Cava ražošanas pamatā izmanto vīnogas Macabeo, Parellada un  Cava ir lētāka, jo ogas maksā daudz lētāk nekā Šampaņā, tomēr ilgstošāk izturētu dzērienu cenas ir tuvu šampanietim. Cavu visvairāk gatavo Penedes reģionā.