Ķiploku maizītes ar sieru pie alus

Sastāvdaļas 

100 g smalki sarīvēta cietā siera

350 g kviešu miltu 

1 tējk. sāls

2 tējk. ābolu vai baltvīna etiķa

7 g sausā rauga

10 g cukura

300 g piena

Mīklas vārīšanai 

3 l ūdens

6 ēdamk. sodas

Krēmam 

1 ēdamk. sāls

1 tējk. ķiploku pulvera

1 ēdamk. smalki sagrieztu rozmarīnu zariņu vai kaltēta rozmarīna

40 g sviesta

Pagatavošana

1.       Sajauc 100 ml silta piena ar cukuru, uzber virsū raugu un noliec maliņā uz aptuveni 10 minūtēm, kamēr maisījumam parādās burbuļi – tas sāk rūgt.

2.       Lielā traukā sajauc sieru, miltus, sāli, etiķi un atlikušo pienu un samīci. Piejauc klāt rauga maisījumu un, nepievienojot vairāk miltu, mīci visu ar rokām vai virtuves kombainu, kamēr mīkla vairs nelīp pie darba virsmas

3.       Izmīcītu mīklu liec ietaukotā traukā, noslēdz ar dvieli un atstāj siltā vieta uzrūgt ~1 stundu. 

4.       Ļoti lielā katlā uzvāri ūdeni, pieber klāt sodu. 

5.       No uzrūgušās mīklas izveido nelielas bumbiņas ~3 cm diametrā. Lielā katlā ar verdošu ūdeni pa vienai ber mīklas bumbiņas un vāri tās ~ 1 min. (Uzmanies, katlā notiks sodas reakcija ar  etiķi un šķidrums aktīvi burbuļos, tāpēc neber katlā visas bumbiņas uzreiz). 

6.       Uzvārītās bumbiņas izņem no šķidruma un pārliec uz cepamās paplātes, kur ieklāts cepampapīrs. 

7.       Trauciņā sajauc sāli, ķiploku pulveri un rozmarīnu. 

8.       Izkausē sviestu un apsmērē ar to katru bumbiņu. Uz sviesta katrai bumbiņai uzber virsū sāls un garšvielu maisījumu.

9.       Cep ~10 minūtes 200 grādu karstā cepeškrāsnī, kamēr bumbiņas iegūst zeltainu garozu. Pasniedz siltus!

 

Receptes autore: Jevgēnija Jansone, foto autore Viktorija Kožemjakina.