Kā izvēlēties vīnu kāzām?

Vasara un agrs rudens ir raženākais kāzu laiks, kad Latvijā salaulājas visvairāk pāru. Tomēr ar šo skaisto notikumu saistās arī daudz rūpju, tostarp – kādus dzērienus sarūpēt kāzu galdam? Kaut arī vīna baudīšanas kultūru Latvijā esam sākuši iepazīt salīdzinoši nesen, šobrīd tā piedzīvo strauju attīstību, un arvien vairāk jauno pāru par svētkos dominējošo dzērienu izvēlas tieši vīnu. Bet kā tad atrast piemērotāko un kas būtu jāņem vērā, izvēloties vīnu kāzu svinībām? Padomu vaicājām trim pieredzējušiem vīnziņiem.

Pirmajiem tostiem – šampanietis vai dzirkstošais vīns

Tā kā par populāru tradīciju kļuvis pirmais tosts uzreiz pēc laulību ceremonijas vai pašā svētku sākumposmā, vīnzinis Kaspars Reitups iesaka noteikti padomāt par šampanieti vai dzirkstošo vīnu: „Kāzas ir svinības, un cilvēki ar svinībām asociē visus dzirkstošos vīnus un šampaniešus. Tostiem un kulminācijai vispiemērotākais būs dzirkstošais vīns, bet pēc tam jau var ņemt un variēt.”

Dzirkstošais vīns tiek ražots daudzviet pasaulē, taču par šampanieti dēvējams tikai tas, kas iegūts no īpašu šķirņu vīnogām, kas tiek audzētas Šampaņas (Champagne) reģionā Francijā. Tas, vai pēc laulību ceremonijas pasniegt tieši šampanieti vai kādu citu dzirkstošo vīnu, atkarīgs no jaunā pāra gaumes un dzērieniem atvēlētā budžeta, bet rekomendējam sarūpēt pāris glāžu svaiga un spirdzinoša dzirkstošā vīna katram kāzu viesim!

Vīns svinību galdā

Neraugoties uz izplatīto priekšstatu, ka primāri jāparūpējas par vīna saderību ar ēdieniem, šajā gadījumā tas būs otršķirīgi. Kāzās pasniegtajam vīnam jābūt viegli baudāmam un ne pārāk sarežģītam. „Kāzās sapulcējas cilvēki ar ļoti dažādām garšas prioritātēm”, uzsver vīnzinis Jānis Kaļķis, „tādēļ jāpiemeklē pēc iespējas universālāks vīns bez īpašām, spilgtām garšas vai aromāta niansēm, kas kādam varētu nepatikt.” Kā veiksmīgu izvēli kāzu svinībām Kaļķis iesaka vīnus, kas radīti, apvienojot dažādas vīnogu šķirnes, – un rekomendē, piemēram, Bordo (Bordeaux) sarkanvīnus vai vairāku vīnogu šķirņu salikumus no Jaunās pasaules – Amerikas, Austrālijas un Okeānijas, – jo tie lielākoties būs augļaināki un saprotami arī iesācējiem vīna pasaulē: „Ja mēs paņemam kādu Čīles vīnu no vairāku šķirņu vīnogām, Sémillon baltvīnu un Cabernet/Shiraz sarkanvīnu, tā būs diezgan droša izvēle, jo lielākajai daļai cilvēku tie patiks.”

Svētku vakariņu un saviesīgās daļas laikā Kaspars Reitups iesaka piedāvāt viesiem divus dažādus sarkanvīnus un divus dažādus baltvīnus, lai katrs var izvēlēties savai gaumei tuvāko: „Viens sarkanvīns varētu būt augļains un viegls, otrs – pilnmiesīgs. Tas pats ar baltvīnu – viens viegls, augļains un sulīgs, otrs – nogatavināts un nopietnāks – teiksim, izteikti sauss.” Arī vīnzinis Rolands Rudāns iesaka īpaši parūpēties par garšu dažādību: „Es ieteiktu sarūpēt gan dažus pussaldos, gan kādu sauso vīnu, gan sārtvīnu. Tātad, variēt! Viens varētu būt patiešām viegls vīns, piemēram, no Gruzijas vai Vācijas, varbūt Itālijas vai Francijas. Vajag paspēlēties – daļu sarkanvīnu izvēlēties vieglus, daļu jaudīgus un izturētus – no Čīles vai Spānijas.”

Cik daudz vīna vajadzēs?

Plānojot svinību praktisko pusi, jāpatur prātā, ka vienas standarta vīna pudeles tilpums ir 750 ml – tātad, tieši tik daudz, lai piepildītu piecas glāzes, kurās lejam 150 ml vīna. Izvērtējot svinību budžetu un plānoto pasākuma ilgumu, kā arī zinot viesu skaitu un kompānijas sastāvu – piemēram, vai starp viesiem būs sievietes gaidībās, dāmas, kuras alkoholu lieto ļoti minimāli, jaunieši, vīna nedzērāji u. tml., – iespējams izkalkulēt nepieciešamo pudeļu skaitu. Jāparedz, ka kāzas varētu apmeklēt viesi, kuri vīnu lietot nedrīkst, tādēļ laikus jāpadomā par kādu alternatīvu.

Noslēdzot tēmu par vīna izvēli kāzām, Kaspars Reitups piemetina: „Domāju, ka, jaunajam pārim un vedējiem, izvēloties šos dzērienus, galvenais ir vadīties pēc tā, kas garšo pašiem! Protams, var meklēt vīnziņu konsultācijas un vērsties pie padomdevēja specializētajos vīna veikalos – viņi pārzina veikala klāstu un varēs ieteikt to labāko.” Vēlam atrast piemērotāko vīnu tieši jūsu svinībām! Jaunajam pārim – rūgts!