Kā izvēlēties labu vīnu?

Vīna pasaule ir bagāta, daudzveidīga un pārsteigumiem pilna. Tajā kaut ko jaunu un nebijuši ik pa laikam atklāt pat diplomēti eksperti,  tāpēc nesatraucies, ja vēl arvien mulsti pie vīna plauktiem un beigās nopērc to pudeli, kam nopietnākā vai interesantākā anotācija aizmugurē.

Mums ir daži ieteikumi, kas Tev palīdzēs nekļūdīties, taču, ja nevēlies daudz lasīt, atceries – AlkOutlet plauktos labu vīnu apzīmē uzlika “Teicama izvēle”. Tos par labiem atzinis vīnzinis Jānis Kaļķis un novērtēsi arī Tu, apsolām!

  • Pirmais un svarīgākais, kas jāņem vērā, ir gaume. Vīns var būt ļoti labs, ekskluzīvs, izcilu garšu, bet ja tas gluži vienkārši negaršo, vai tiešām ir tā vērts? Vīna dzeršanā vissvarīgākais ir baudījums un gaumes cilvēkiem ir dažādas. Šis jāpatur prātā arī, pērkot vīnu dāvanai.
  • Kritiski novērtē savas zināšanas un finanšu iespējas! Lai izlemtu, kādu vīnu iegādāties un kurš dzēriens vislabāk papildinās plānoto svētku maltīti, vispirms ir vērts sev godīgi atbildēt – cik plašas ir manas zināšanas par vīniem un cik daudz naudas šim pirkumam varu atvēlēt.
  • Ja vīna pasaule ir samērā sveša, pirms svētku maltītei piemērota vīna izvēles būtu lietderīgi saprast, kāds īsti būs ēdiens, ko celsim svētku galdā – cik sāļš, trekns, pikants, vai, tieši pretēji - maigs, tas būs, kādas garšvielas lietosim. Vīna un ēdiena saderība ir smalka un niansēta pasaule, ko var studēt gadiem ilgi, tāpēc, ja neesam eksperti vīna pasaulē (un dažās stundās par tādiem arī nekļūsim) varam sākt ar pazīstamo - mēģināt detalizētāk izprast ēdienu, kam vīnu piemeklēsim. Tā jau būs puse no darba un palīdzēs vismaz nojaust, uz kāda veida vīniem jāskatās.
  • Ražotāji piedāvā ļoti plašu vīnu klāstu teju visās cenu grupās, un labu, baudāmu vīnu varam iegādāties ne tikai par bargu naudu, bet arī izvēloties vidēja cenu segmenta produktus. Protams, ja esam vīna lietpratēji un par šo pirkumu esam gatavi maksāt pietiekoši lielu naudas summu, svētku galdam veikalu plauktos varam izmeklēt tiešām kvalitatīvu un labu vīnu, kas papildinās mūsu maltīti, veidojot patiesu garšas baudījumu. Te gan jāatceras, ka arī dārgs vīns kopā ar neīsto ēdienu var veidot visai nebaudāmu garšas kombināciju - ja mūsu zināšanas par vīnu nav izcilas, arī, iegādājoties dārgu vīnu, varam piedzīvot vilšanos. Tāpēc ir svarīgi godīgi atrast samēru starp savām zināšanām par vīna pasauli un finansiālajām iespējām.
  • Ja kāds vīns ir iegaršojies, nofotografē tā etiķeti. Tas ļaus ātri sameklēt garšīgo vīnu veikalu plauktos un nekļūdīgi atcerēties gan vīna nosaukumu, gan ražotāju pat tad, ja etiķete būs mainījusies.