Coxinha – fritētas vistas gaļas kroketes

Sastāvdaļas

  • 1 burkāns, sagriezts
  • 2 dzeltenie sīpoli
  • 3 daiviņas ķiploku, sagrieztas kubiņos
  • sāls, pipari pēc garšas
  • olīveļļa cepšanai
  • 1 vistas krūtiņa un 1 kāja, kopā 500 g vistas gaļas
  • 2 litri ūdens
  • 1 tējkarote paprikas pulvera
  • 150 g krēmsiera
  • neliela sauja pētersīļu, smalki sagrieztu
  • 250 ml piena
  • 450 ml vistas buljona
  • 600 g miltu
  • 25 g (apmēram 3,5 ēdamkarotes) sviesta
  • 150 g (apmēram 2 glāzes) maizes drupaču
  • 2 olas, sakultas
  • eļļa fritēšanai

Pagatavošana

  1. Nelielā katlā pagatavo vieglu vistas buljonu. Novāra vistu, pievienojot sagrieztu burkānu un 1 sīpolu. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Kad vista novārījusies, to atdzesē, atdala kājas gaļu no kaula, vistas gaļu sasmalcina. Pagatavoto buljonu saglabā.
  2. Uz pannas apcep sakapātu 1 sīpolu un ķiplokus, pievieno vistas gaļu, paprikas pulveri, nedaudz sakapātu pētersīļu, sāli un piparus pēc garšas. Visu kārtīgi samaisa, pārej ar 200 ml iepriekš sagatavotā vistas buljona. Sautē uz vidējas uguns 10 minūtes, tad pievieno krēmsieru. Noņem no uguns un atdzesē.
  3. Pagatavo mīklu. Katlā izkausē sviestu, pievieno pienu un 250 ml vistas buljona. Kārtīgi samaisa, līdz sviests izkusis, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Lēnām maisot, iesijā miltus un samaisa, līdz izveidojas mīklai līdzīga konsistence. Mīklu liek uz ieeļļotas virsmas un mīca aptuveni 10 minūtes, līdz tā ir viendabīga un stingra. Mīklu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek atpūtināt istabas temperatūrā uz 15 minūtēm.
  4. Mīklu sadala nelielos golfa bumbiņas izmēra gabaliņos un izrullē apaļus. Katrā aplītī liek aptuveni 2 tējkarotes atdzesētas vistas un svaigā siera masas. Mīklu aizloka, izveidojot tādu kā konusveida pelmeni. Izveidotos pelmeņu panē miltos, olā un rīvmaizē, pēc tam fritē atbilstošā eļļā (kukurūzas, zemesriekstu) 170 ºC temperatūrā aptuveni 9 minūtes, līdz kroketes iegūst zeltaini brūnu nokrāsu un mīkla iekšpusē ir pilnībā izcepusies.
  5. Pārber ar sāli un pasniedz kopā ar iecienītākajām mērcēm.