Čīle un tās vīni

Ja meklē saprotamu, viegli baudāmu vīnu ar labu kvalitātes un cenas attiecību – laipni lūdzam Čīlē!

Čīle ir šaura, gara valsts pa vidu starp Kluso okeānu un Andu kalniem ar unikālu vidi vīnkopībai. Šīs zemes vīnogas lutina gan siltā Humbolta straume no okeāna, gan kalnu vēsums, nodrošinot samērā tipisku Vidusjūras klimatu ar sausām vasarām un maigām ziemām. Vīnogām šis klimats, savukārt, garantē tīru aromātu un labu skābuma līdzsvaru.

Vīnstādi uz šo “pasaules malu”, protams, atbrauca reizē ar laimes meklētājiem un iekarotājiem no Vecās Eiropas - pirmās sulīgās dievu dzēriena ogas uz šo zemi 16.gadsimtā atveda spāņu iekarotāji, tomēr nozīmīgāku pavērsienu Čīles vīna pasaule piedzīvoja 19. gadsimtā, kad franču vīnkopji savos kuģos uz Čīli aizgādāja klasiskās Eiropas šķirnes – ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Merlot’, ‘Chardonnay’ u.c., aizsākot modernās vīnkopības ēru. 

Mūsdienās Čīlē audzē tikai starptautiski zināmās šķirnes. Par galvenajiem vīnkopības stūrakmeņiem te kļuvušas ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Merlot’, ‘Syrah’, ‘Sauvignon Blanc’ un ‘Chardonnay’, bet unikālais Čīles lepnums ir ‘Carmenere’ vīnogu šķirne. Interesanti, ka ‘Carmenere’ šķirni Francijā ilgi uzskatīja par pilnībā izmirušu, savukārt Čīles vīnkopji daudzus gadu desmitus bija pārliecināti, ka audzē ‘Merlot’, kamēr nejauši atklājās, ka viņu dārzos aug nevis ‘Merlot’, bet “izmirušie” ‘Carmenere’ vīnstādi.

Čīlē ir trīs unikālas vīna audzēšanas zonas (ko dabiski nosaka vīna dārza attālums līdz okeānam) un 13 oficiālie vīna reģioni, ko ietekmē ne vien okeāns un kalni, bet arī Atakamas tuksneša un Dienvidpola tuvums. Populārākie pilnmiesīgie sarkanvīni Čīlē top Maipo, Colchagua, Aconcagua un Rapel ielejās, savukārt Dienvidu reģiona ielejās (Itata, Bio-Bio) top šīs valsts zināmākie ‘Pinot Noir’ un ‘Chardonnay’ vīni.  

Starp citu, dabiskā kalnu un okeāna barjera ir ļāvusi Čīlei kļūt par vienīgo valsti pasaulē, kuras vīnogas nekad nav iznīcinājusi filoksēras epidēmija, tāpēc šajā vietā vīnogas jau no spāņu iekarotāju laikiem turpina augt uz dabiskajām saknēm, liekot Čīles vīndariem patiesi lepoties ar savu stādījumu unikalitāti. Ģeogrāfiskais novietojums Čīli ir sargājis ne tikai no bēdīgi slavenās vīnstādu uts filoksēras, bet arī no citām slimībām un epidēmijām, tāpēc Čīles vīndari arī mūsdienās var samazināt pesticīdu lietošanu, izmantot bioloģiskas un biodinamiskas vīna audzēšanas metodes. 

Valsts lepojas ar ilgtspējīgu ražošanu, ūdens taupīšanu un saules enerģijas izmantošanu un diezgan pamatoti tiek dēvēta arī par “Vīnogulāju paradīzi”, kuras dzērieni noteikti ir pagaršošanas vērti!