Itālijas vīni

Itāļi ļoti lepojas ar savu kultūru, valodu, ēdieniem un, protams, arī ar vīnu. Itālija ir valsts ar senām un spēcīgām vīna darināšanas tradīcijām. Šī saules pielietā zeme ir kā radīta vīndariem, un mūsdienās labs vīns nenoliedzami ir viena no itāļu vizītkartēm, tāpēc piedāvājam Jums mazliet ielūkoties Itālijas vīnu pasaulē!

 Itālijas likumdošanas ietvaros vīni tiek klasificēti četrās grupās:

D.O.C.G. – Augstākās kvalitātes vīnu apzīmējums Itālijas vīnu hierarhijā. Šo zīmi piešķir tiem vīniem, kas atbilst ļoti stingrām kvalitātes prasībām. Lai pārliecinātos, ka šo apzīmējumu iegūst tikai visaugstvērtīgākie vīni, degustācijas komiteja analizē gan vīna īpašības, gan vīnogu augšanas apstākļus un pat klimatu, kāds bijis ražas gadā.

D.O.C. – Tas ir apzīmējums augstas kvalitātes vīniem, kuru ražošanu uzrauga valsts. Šie vīni top sertificētās vīna darītavās, kas strādā pēc senām tradīcijām. Apzīmējums norāda, ka vīndari ievēro ļoti specifiskus noteikumus, lai saglabātu Itālijas vīna ražošanas paražas, bet paši vīni ir izturējuši ķīmiskās analīzes un garšas testus, kas apliecina to vērtību.

Igt – Šajā kategorijā ietilpst plašs klāsts vīnu, kuru ražošana nav pakļauta stingrai valsts kontrolei. Tie var būt gan ļoti kvalitatīvi un pat dārgi vīni, kas tomēr nekvalificējas valsts kontrolētajai D.O.C. kategorijai, gan pavisam vienkārši lauku vīni.

Vdt – Galda vīni. Uzraksts “Vini da tavola” apzīmē vienkāršu mājas vīnu.

Klasificējot vīnu pēc cilvēku gaumes kritērijiem, Itālijas vīnu kartē ir viegli orientēties – jo tālāk uz dienvidiem atrodas vīnogu audzēšanas reģions, jo spēcīgāks un piesātinātāks būs vīns. Ja vēlaties baudīt vieglu vīnu, jāizvēlas Itālijas ziemeļu reģionos tapušie produkti.

Atzīme Superiore uz vīna etiķetes norāda, ka konkrētais vīns ir darināts no labākās ražas vīnogām. Šīs kategorijas vīniem vienmēr būs par 0,5% augstāks alkohola līmenis, vīns ir vairāk izturēts, tāpat tiek uzskatīts, ka tā kvalitāte ir augstāka nekā līdzīgam vīnam bez šīs atzīmes. Reizumis šī atzīme norāda arī uz izcilu vīna izcelsmes vietu.

Citi apzīmējumi, ko vērts zināt itāļu vīna baudītājiem:

Cantina – vīna pagrabs, vīna darītava Itālijā;
Classico – apzīmējums, kas norāda - vīns tiek gatavots attiecīgā reģiona vēsturiski labākajā vīndarīšanas zonā;
Frizzante – viegli dzirkstošs vīns;
Spumante – dzirkstošs vīns;
Riserva – ilgāk noturēts, labas ražas gada vīns ar potenciālu ilgstošai glabāšanai.

Apzīmējumi, kas norāda Itālijas vīnu salduma pakāpes (tās var atšķirties starp dažādiem reģioniem):

Extra-Brut - ļoti sauss, cukura daudzums litrā vīna – 0-6 g;
Brut vai Secco – sauss, cukura daudzums litrā vīna – 0-12 g;
Extra-Dry  vai Semi-Secco - pussauss; cukura daudzums litrā vīna – 12-17 g;
Amabile vai Dolce – salds.