Argentīnas un Čīles vīni

Čīle vīna pasaulē tiek uzskatīta par vīnogu audzēšanas paradīzi, jo tās vīnogulāji ir pilnībā pasargāti no ārpasaules ietekmes. Klusais okeāns Čīli sargā no rietumiem, Andu kalni — no austrumu puses, sausi un vējaini tuksneši no ziemeļu puses, bet uz dienvidiem plešas vienīgi Antarktīdas ledāji. No kalniem nāk ūdens, kas nepieciešams vīnogulāju apūdeņošanai, savukārt okeāna vēji regulē klimatu. Šo faktoru kombinācija veido unikālus apstākļus, un vīnogas, augot maksimālā komfortā, parāda savas klasiskās garšas šķautnes.

Dzerot Čīles vīnu, var pilnībā izjust vīnogu šķirņu tipiskākās pazīmes: ja tas ir ‘Cabernet Sauvignon’, tas garšos pēc upenēm, upeņu lapām un melnajām ogām, ja tas ir ‘Shiraz’, tad pēc svaigi maltiem melnajiem pipariem un citām garšvielām. Vīnogulājiem šajā komforta zonā nav jācīnās par izdzīvošanu un jānorūdās, tādēļ spilgti izpaužas katras vīnogu šķirnes raksturīgākās īpašības.

Argentīnā pārsvarā tiek audzētas no Eiropas ievestās vīnogu šķirnes, taču tā var lepoties arī ar vietējo balto vīnogu šķirni ‘Torrontés’. Šī valsts ir slavena ar vīnogulāju apūdeņošanas sistēmu, kas savulaik bijusi sarežģītākā pasaulē. Argentīnas vīna dārzi atrodas augstu virs jūras līmeņa, tāpēc ogas aug vēsākā klimatā un šī nianse atstāj ietekmi uz vīnu garšu. Līdz 20. gadsimta astoņdesmitajiem gadiem 90 % Argentīnā saražotā vīna tika patērēts turpat, iekšējā tirgū, tomēr nu šī valsts pievērsusies nopietnam vīna eksportam, mainījušās arī vīna darināšanas tradīcijas – Argentīna sākusi ražot vairāk sauso vīnu, izturēt tos ozolkoka mucās, kā arī audzēt vairākas Eiropas vīnogu šķirnes. Jaunās pasaules vīni  ir izveidojuši un nostiprinājjuši tādu stilu, kāds tagad ir saprotams katram eiropietim.

Jaunās pasaules vīnu etiķetes visnotaļ iepriecinās tos, kas tikko sāk iedziļināties vīna baudīšanā— tās ir krietni vienkāršākas un saprotamākas par vecās pasaules vīniem raksturīgajām. Uz etiķetes, visticamāk, ir norādīts viss: ražas gads, vīnogu šķirne un to audzēšanas vieta. Uzrakstītais neprasa atšifrējumu — uzreiz ir saprotams, ko turat savās rokās!