ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Portvīns – stiprinātais vīns no Portugāles

Vīnkopības tradīcijas Portugālē veidojušās jau sen, un pasaulē īpaši labi pazīstams šis zemes stiprināts vīns – portvīns – salds deserta vīns ar 18 – 20% alkohola. Uzskata, ka tas savu nosaukumu ieguvis par godu Portugāles pilsētai Portu, no kuras vīns tika sūtīts uz Angliju. Anglijā Porto vīniem ir īpaša nozīme. Agrāk, piedzimstot bērniņam, vecāki pirka šī vīna pudeli un atvēra to tikai pēc 21 gada, lai atzīmētu savas meitas vai dēla pilngadību. Portvīna stila stiprinātie vīni tiek ražoti arī citviet pasaulē, taču par īstu portvīnu varam dēvēt tikai tādu, kas nācis no savas dzimtenes. Īsta portvīna etiķeti rotās uzraksts Porto vai Port. Anglijā šo vīnu dažkārt mēdz dēvēt par Porto-wine un, visticamāk, tieši no šī vārdu savienojuma cēlies vācu portwein un, protams, arī latviešu portvīns

Šim vīnam paredzēto šķirņu vīnogas tiek audzētas karstajā un kalnainajā Douru upes ielejā, kura atrodas tālu no Portu pilsētas. Tādas šķirnes kā Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Barroca, Tinto Roriz un Tinta Cão aiz Portugāles robežām sastopamas ļoti reti. Paši izsmalcinātākie vīni tiek iegūti, veidojot kupāžu no visām šīm vīnogu šķirnēm.

Gluži tāpat kā tas raksturīgs citiem cienījamiem vīniem, arī portvīna ražošanas procesam piemīt savas īpatnības. Ražas novākšana parasti sākas septembra beigās un noslēdzas oktobra vidū. Salasītās vīnogas tiek ievietotas lielās tilpnēs, lai pēc tam vīna darītāju grupa vairāku stundu garumā mīdītu tās ar basām kājām, spiežot sulu. Lai gan mūsdienās biežāk tiek izmantots autovinifikācijas paņēmiens – augļi lielajos kublos tiek saspiesti no pašu svara, – Portugālē joprojām atrodamas vīna darītavas, kas pieturas pie baso kāju metodes, priekšroku dodot cilvēka darbam. Neatkarīgi no tā, kurš no šiem paņēmieniem izvēlēts, kolīdz alkohola saturs topošajā portvīnā sasniedz 6%, tam tiek pievienots brendijs vai vīna spirts.

Portvīna kvalitāte atkarīga no vairākiem aspektiem. Pirmkārt, tā ir bāzes vīna kvalitāte – atšķirību nosaka tas, vai izmantots vīns, kas gatavots no viena gada vīnogu ražas, vai vīns, kas tapis, apvienojot vairāku gadu ražas. Otrkārt, cik ilgu laiku vīns izturēts ozolkoka mucās un cik ilgi vīns pēc tam nobriedis jau pudelēs.

Portvīnu karalis ir Vintage Port – no konkrēta gada ražas tapis vīns, ko ražo tikai labākajos gados un kuram vīnogas tiek atlasītas no labākajiem vīna dārziem. Parasti desmitgadē tādu ir 3 līdz 5. Pēc 2 gadus ilgas izturēšanas mucās vīns tiek saliets pudelēs, kurās tas pavada tuvākos 10, 15, 20 un pat vēl vairāk gadus, pilnveidojoties, zaudējot sīksto tanīnu garšu un iegūstot saldenu augļu un ogu garšu, kā arī izteiktu, apburošu aromāta buķeti.

Visizplatītākais portvīns ir Tawny Port, kura nosaukums tulkojumā nozīmē dzeltenbrūns, un tieši ar šādu nokrāsu tas arī pazīstams. Šis portvīns mucās tiek izturēts minimālais 3 gadus (ir arī tādi Tawny Porto, kuri tiek izturēti mucās 10, 20, 30 un vairāk gadus), un tam raksturīga maiga garša. Ruby Port jeb rubīnkrāsas portvīns pēc 3 gadus ilgas izturēšanas mucās tiek pildīts pudelēs, lai uzreiz pēc tam nonāktu tirgū. Ja uz etiķetes lasāms vārds Reserve, tas apliecina, ka šis portvīns mucās izturēts aptuveni 6 gadus.

Baltais portvīns jeb White Porto, kas tiek ražots no vīnogu šķirnēm, kurām piemīt zeltaina krāsa.

Tiek ražoti arī citi, reti sastopami Porto vīna veidi.

Single Quinta Vintage Port – šis vīns tiek ražots pēc tādas pašas tehnoloģijas kā Vintage Port, bet noteiktajā vīna darīšanas saimniecībā, izturot mucās no 8 – 10 gadiem.

Colheita Port - konkrēta gada ražas vīns. Daudzu gadu garumā vīns tiek izturēts mucās ,un kad tas ir nobriedis, to salej pudelēs un laiž pārdošanā.

Late Bottled Vintage Port – tulkojumā nozīmē „konkrēta gada ražas vīns, bet ar vēlu iepildīšanu pudelēs”. Mucā tiek izturēts 4 – 6 gadus. Pirms iepildīšanas pudelēs, netiek filtrēts. Tieši šī iemesla dēļ, pirms lietošanas to nepieciešamas dekantēt.

Vintage Character Port – var pārtulkot kā „oriģināls konkrēta gada ražas Portu”. Šis vīns ir dažādu gadu vīnu kupāža ar 5 gadu izturēšanu mucās. Pēc tā vīns nonāk pārdošanā.

Parasti portvīns tiek pasniegts kā diģestīvs 18˚C temperatūrā, bet dažādiem portvīniem, atkarībā no to kvalitātes un veida, ieteicamā temperatūra atšķiras. Pēc atvēršanas pudeli var glabāt vēsā vietā no dažām dienām līdz pat vairākām nedēļām.