ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Konjaks

Konjaks ir brendija paveids, kas tiek ražots no augstvērtīgām vīnogām, kas audzētas Konjakas reģionā (Cognac) Francijā, rūpīgi ievērojot visas dzēriena pagatavošanas, izturēšanas un uzglabāšanas nianses.

Konjaks savu smalko garšas un aromāta buķeti iegūst izturēšanas procesā – pēc destilācijas dzēriens vismaz divus gadus tiek izturēts ozolkoka mucās. Turklāt augstākas kvalitātes konkjaku sākotnēji iztur jaunajās mucās, kuru izgatavošanā tiek izmantots speciāls ozolkoks, un tad citās – vecākajās – mucās, kas jau gadiem absorbējušas izcilā dzēriena aromātu.

BAUDĪTĀJIEM: Konjaku pasniedz pēc ēdienreizes speciālajās iegarenās tulpjveida glāzēs, pildot tikai piektdaļu no tilpuma.

Dzerot izcilu konjaku, eksperti iesaka baudīt ar acīm, degunu, aukslējām un dvēseli, novērtējot dzēriena neatkārtojamo dzintarkrāsu, aromāta un garšas buķeti un briedumu.

Visiem konjakiem, līdzīgi kā brendijiem, ir vispārpieņemts izturības apzīmējums, ko parasti norāda uz pudeles etiķetes:

  • V.S. ("very special", „superior” vai 3-Star) – vismaz divus gadus izturēts ozolkoka mucās;
  • V.S.O.P. ("very special” vai „superior old pale") – vismaz četrus gadus izturēts ozolkoka mucās, un vidējais koka mucu vecums ir daudz lielāks;
  • X.O. ("extra old") – vismaz sešus gadus izturēts ozolkoka mucās, un vidējais koka mucu vecums ir vairāk nekā 20 gadi;
  • „Napaleon” un „Vieux” – pēc izturēšanas ilguma ir līdzīgs X.O. klasei, tomēr ražotāji to novērtē starp V.S.O.P. un X.O.;
  • „Hors d'age” – pēc kvalitātes līdzīgs X.O., tomēr eksperti šo pakāpi piešķir tikai patiesi augstākās klases konjakiem.