Rums
Rums ir stiprs alkoholisks dzēriens, kuru iegūst, destilējot raudzētas cukurniedru izejvielas. Rums, līdzīgi kā konjaks, tiek izturēts ozolkoka mucās.
VĒSTURE: Kaut arī no cukurniedrēm raudzētu dzērienu prata pagatavot jau tālā pagātnē Indijā un Ķīnā, klasiskā ruma dzimtene ir slavenā pirātu zeme Barbadosa, viena no Karību jūras salām. Iespējams tāpēc rums tiek dēvēts par īstu pirātu dziru!?
BAUDĪTĀJIEM: Rumu dzer tīrā veidā, kokteiļos, kā arī plaši izmanto kulinārijā.
Izšķir vairākus ruma veidus: vieglie, zelta, tumšie, bagātinātie, aromatizētie, stiprie un Premium klases.
Vieglie rumi
Vieglie rumi, saukti arī par sudraba vai baltajiem rumiem, garšas ziņā ir maigāki. Pēc izturēšanas ozolkoka mucās vieglie rumi var tikt filtrēti, dzēriena krāsu padarot gaišāku.
Lielākā daļa vieglo rumu tiek ražota Puertoriko.
Vieglo rumu maigā garša lieliski iederas dažādos kokteiļos.
Zelta rumi
Zelta rumi, saukti arī par dzintarkrāsas rumiem, ir vidēja stipruma rumi. Dzēriena dzintarkrāsa tiek iegūta, izturot to ozolkoka mucās.
Zelta rumiem ir izteiktāka garša un aromāts nekā vieglajiem rumiem, bet tie ir maigāki par tumšajiem rumiem.
Tumšie rumi
Tumšie rumi, kam raksturīga tumši brūna, sarkana vai pat melna krāsa, ozlokoka mucās tiek izturēti visilgāk. Šim dzērienam ir spēcīgs un ass aromāts ar noturīgu melases vai karameļu garšu.
Tumšos rumus, pateicoties to izteiktajiem un bagātajiem aromātu un garšu toņiem, bieži izmanto kulinārijā.
Bagātinātie rumi (Spiced rums)
Ir speciāls ruma veids, kuru bagātina ar dažādām garšvielām. Pamatā tas ir zelta rums, kura garša un aromāts tiek papildināts ar kanēli, rozmarīnu, anīsu vai pipariem.
Aromatizētie rumi
Aromatizētie rumi tiek papildināti ar dažādu augļu aromātiem, piemēram, banāna, mango, apelsīna, citrona, kokosriesta vai laima. Aromatizētie rumi parasti satur mazāk nekā 40% alokohola.
Stiprie rumi
Stiprie rumi satur vairāk nekā 40% alkohola, sasniedzot pat no 75% līdz 80%.
Premium klases rumi
Premium klases rumi, līdzīgi kā citi augstvērtīgi dzērieni, ir augstākās kategorijas rumi. To ražošanā tiek stingri ievērotas visas rumu pagatavošanas un izturēšanas nianses, izvēloties labākās izejvielas.