ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Degvīns

Degvīns ir stiprs alkoholisks dzēriens, kura pamatsastāvā ir ūdens un etilspirts. Degvīnu iegūst, destilējot raudzētus graudus, kartupeļus, bietes, augļus vai cukuru. Alkohola saturs degvīnā var būt no 30% līdz 95%.

Eiropas Savienībā ir noteikts, ka alkohola saturs degvīnā ir kā minimums 37,5% un, ja tas nav ražots no tradicionālajām izejvielām – graudiem, cukurbiešu melases vai kartupeļiem -, uz etiķetes jānorāda izgatavošanā izmantotās izejvielas.

Klasiskais degvīns

VĒSTURE: Dzēriena pirmsākumi meklējami tuvējās kaimiņzemēs: Krievijā 9.gs., no kurienes arī vārds „водка” (no vārda „вода”, kas nozīmē „ūdens”), vai Polijā 8.gs., kur degvīnu dēvē par „gorzałka” (poļu valodā nozīmē „degt”), tā dzēriena nosaukumā daudzās valodās iesakņojot vārdu „degt” (piemēram, degvīns, гарэлка, degtinė).

BAUDĪTĀJIEM: Degvīni, kas gatavoti no rudzu un kviešu graudiem, skaitās augstākas kvalitātes.

Degvīnu dzer gan atdzesētu tīrā veidā ar dažādām sāļajām un pikantajām uzkodām, gan plaši izmanto alkoholisko kokteiļu pagatavošanā, piemēram, Asiņainā Mērija, Sex on the Beach, Vodka Martini u.c.

Aromatizētais degvīns

Bez galvenajām sastāvdaļām degvīns var saturēt piemaisījumus vai būt aromatizēts. Klasiski degvīnam pievieno asos sarkanos piparus, ingveru, augļu un ogu aromātizētājus, vaniļu, šokolādi (bez saldinātāja) un kanēli.

TRADĪCIJAS: Krievijā plaši izplatīta ir, t.s., „percovka”, kas ir degvīns ar medu un asajiem pipariem. Šāds dzēriens tiek izmantots ārstēšanai mājas apstākļos.

Poļi un baltkrievi pievieno smilgai līdzīgu „zubras zālīti”, iegūstot, t.s., zubrovku (zubrówka), ASV nogaršojams bekona degvīns, savukārt skandināvi ir iecienījuši ar ogām un augļiem aromatizētu dzērienu.

BAUDĪTĀJIEM: Aromatizētie degvīni bieži tiek izmantoti alkoholisko kokteiļu pagatavošanā, jo, atšķirībā no klasiskā dzēriena, tiem ir izteiktāka smarža un garša.