ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Vīnzinis Jānis Kaļķis par Spānijas vīniem

Saulainā un viesmīlīgā Spānija ir kā radīta, lai baudītu labu vīnu. Šī valsts ar savu karsto klimatu ir īpaši piemērota sarkano vīnogu audzēšanai, lai pēc tam radītu baudāmus sarkanvīnus, kas ir iecienīti visā pasaulē. Pēc vīnogulāju platības Spānija ir pati lielākā vīna ražotājvalsts pasaulē, bet pēc saražotā vīna daudzuma ierindojas 3.vietā pēc Francijas un Itālijas.

  • Spāņu vīnus klasificē pēc vairākiem kvalitātes kritērijiem, tos var atrast arī uz pudeļu etiķetēm:

Vino de Mesa – galda vīns. Tā ir viszemākā kvalitātes kategorija. Vīni var būt radīti, apvienojot dažādu reģiona vīnus, kuri netiek pakļauti īpašai kontrolei.

Vino de la Tierra – vietējais vīns. Šīs kategorijas vīni tiek radīti kādā konkrētā, ierobežotā vietā. Var tikt piemērota neliela kvalitātes pārbaude.

Denominacion de Origen (D.O.) – šis saīsinājums norāda uz to, ka vīna kvalitāti kontrolē valsts institūcijas. Vīni ar šādu apzīmējumu liecina par augstu kvalitāti, jo vīnogas tiek audzētas tikai atzītos vīnogu dārzos, un vīnam, atkarībā no reģionālajām īpatnībām, tiek noteikti krāsas, aromāta un garšas kritēriji.

Denominacion de Origen Calificada (D.O.C.) – visaugstākās kvalitātes vīns spāņu kvalitātes hierarhijā, tiek attiecināts tikai uz Rioja reģionā ražotajiem vīniem. Saīsinājums norāda uz to, ka vīna kvalitāti kontrolē valsts institūcijas un garantē šī vīna augsto kvalitāti. Lai saņemtu šo statusu vīnam, ir jāiziet ļoti stingra kvalitātes pārbaude.

Joven – jauns vīns, izturēts minimālu laika posmu vai arī nebūs izturēts vispār.

Crianza – minimums izturēts divus gadus, no kuriem vismaz seši mēneši ozolkoka mucās.

Reserva – vīns tiek izturēts vismaz trīs gadus no kuriem vismaz viens gads ozolkoka mucās.

Gran reserva – šis vīns tiek izturēts vismaz piecus gadus no kuriem vismaz 18 mēneši ozolkoka mucās.

  • Spānijā pati slavenākā vīnogu šķirne ir Tempranillo, kurai ir arī daudz citu nosaukumu, pat vairāk nekā 50, katrā reģionā šī šķirne sauksies citādāk. Līdzko konkrēto vīnogas šķirni iestāda citā reģionā, tā jau ir nedaudz mutējusies, un līdz ar to var tikt piešķirts cits nosaukums.
  • Heress jeb šerijs ir pasaules slavenākie stiprinātie vīni no Spānijas. To kopīgā iezīme - tie tiek darināti no vīnogām un stiprināti ar stipro alkoholu līdz alkohola daudzums sasniedz aptuveni 15-20%.
  • Ja vēlaties iegādāties ko kvalitatīvu, tad no konkrētā reģiona ir jāpērk kas šai vietai raksturīgākais, tas ko vietējie var pagatavot vislabāk. No Riojas un Riberas del Rio tas būs sarkanvīns, no Spānijas dienvidiem tas būs šerijs, no Ruedas – baltvīns.
  • Populārākais dzirkstošais vīns no Spānijas ir Cava. Tas ir spāņu dzirkstošais vīns, kas ražots pēc klasiskās šampanieša tehnoloģijas. Tā ražošanas pamatā izmanto vīnogas macabeoparellada un xarello. Cava ir lētāka, jo ogas maksā daudz lētāk nekā Šampaņā, tomēr ilgstoši izturēto dzērienu cenas ir tuvu šampanietim. Pazīstamākā vieta, kur gatavo Cavu, ir Penedes reģions.