ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Vīnzinis Jānis Kaļķis par Itālijas vīniem

Vīns jau no seniem laikiem Itālijā tiek turēts augstā godā un tam pat ir piedāvāts slavenais teiciens “In vino veritas” (“Vīnā ir patiesība”). Tieši tāpēc, lai vairāk uzzinātu par vīna darināšanas tradīcijām Itālijā, esam apkopojuši vairākus faktus, kas ļaus jums iepazīt Itālijā radītu vīnu.

 

  • Itālijā vīnus pēc likumdošanas klasificē četrās pamatgrupās:

D.O.C.G. – Tas ir vīnu klasifikācijas augstākais standarts. Šo atzīmi saņem tikai labākie vīni, kas atbilst konkrētām kategorijas prasībām. Šīs grupas vīniem ir jāiztur īpaši novērtējumi, ko veic degustācijas komiteja, pirms vīnu sāk pildīt pudelēs.

D.O.C. – Tā ir vīnu kategorija, kas ražoti skaidri noteiktos un ierobežotos reģionos. Noteikumi ir ļoti specifiski, lai saglabātu īpašās un unikālās Itālijas vīna ražošanas tradīcijas. Šiem vīniem jāiztur garšas testi un ķīmiskās analīzes.

I.G.T. –  Savukārt šajā kategorijā ietilpst plašs klāsts vīnu, sākot pat ar augstas kvalitātes vīniem un beidzot ar lauku vīniem. Piemēram, tādi  ir vairāki Toskānas vīni, kas neietilpst D.O.C. un paliek zemākā kategorijā, bet pēc savas kvalitātes tie ir ļoti labi un pat dārgi vīni.

Vdt – Galda vīni. Uzraksts “Vini da tavola” apzīmē mājas vīnu - vienkāršu vīnu.

 

  • Ja skatās pēc cilvēku gaumes kritērijiem, tad Itālijas vīni ir ļoti viegli iedalāmi, jo tālāk uz dienvidiem, jo karstāks ir klimats, jo vīns būs spēcīgākas uzbūves, ja gribas ko vieglu, tad jāskatās uz ziemeļu reģioniem.

 

  • Uz pudeles atzīme Superiore nozīmē, ka konkrētais vīns ir darināts no gada labākās ražas vīnogām. Ar šo atzīmi tiek izcelts labākais ražas gads. Šīs kategorijas vīniem vienmēr būs par pus procentu augstāks alkohola līmenis, kā arī tiek uzskatīts, ka tas ir nedaudz augstākas kvalitātes vīns.

 

  • Lai labāk orientētos Itālijas vīnu pasaulē, šeit ir arī citi apzīmējumi, kas vīna baudītājiem var daudz atklāt par konkrēto vīnu:
    Cantina – vīna pagrabs, vīna darītava Itālijā;
    Classico – apzīmējums norāda, ka vīns tiek gatavots vēsturiski labākajā vīndarīšanas zonā attiecīgajā apgabalā;
    Frizzante – viegli dzirkstošs vīns;
    Spumante – dzirkstošs vīns;
    Riserva – ilgāk noturēts, labas ražas gada vīns ar potenciālu ilgstošākai glabāšanai;
    Superiore – norāda gan uz augstāku noturēšanas līmeni, gan reizēm arī uz izcilu izcelsmes vietu. Šiem vīniem piemīt arī augstāks alkohola saturs. 

 

  • Ar šādām atzīmēm norāda Itālijas vīnu salduma pakāpes (kas var atšķirties starp konkrētiem reģioniem):

Extra-Brut - Ļoti sauss; 0-6 grami/litru paliekošā cukura

Brut - Sauss; 0-12 grami/litru paliekošā cukura.

Secco - Sauss (līdzīgi kā Brut)

Extra-Dry - Pussauss; 12-17 grami/litru paliekošā cukura.

Semi-Secco - Pussauss (līdzīgi kā Extra-Dry)

Amabile - Salds

Dolce - Salds