ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Vīnzinis Jānis Kaļķis par Francijas vīniem

Francija ir viena no tām valstīm, kur vīna ražošanai ir ne tikai labvēlīgi laikapstākļi, bet kas arī jau no seniem laikiem ir domājusi par šī dzēriena tirdzniecību un mārketingu. Tieši francūži bija tie, kas ieviesa vīnu klasifikāciju un sakārtoja likumdošanu, lai vīnu varētu piegādāt arī citām valstīm. Daudziem ir izveidojies priekšstats, ka tieši Francijā tiek ražoti vislabākie vīni. Svarīgi ir saprast, ka vīna audzēšanai labas ir visas vietas, kur ir pietiekams saules daudzums, tas ir, 1500-3000 saules stundu vīnogu nobriešanas periodā.

Pirms vīna iegādes pircējam ir jāsaprot, kāda stila vīnu viņš vēlas –sarkanvīnu, baltvīnu vai rozā vīnu. Tipiski sarkanvīna reģioni ir trīs – Bordo, Burgundija un Ronas ieleja. Francijas dienvidu vīni– tā būs laba izvēle cenas un kvalitātes balansam. Baltvīna reģioni ir tie, kur ir vēsāks klimats, kā, piemēram, Luāras ieleja, Burgundijas dienvidu gals un, protams, Elzasas reģions. Rozā vīnus gatavo visā teritorijā, bet slavenākie reģioni ir – Luāras, Ronas ieleja un Francijas dienvidu daļa.

Apskatot cenu kategoriju, ir jāsaprot, kādam mērķim vīns tiek pirkts:  mērķis ir baudīt vīnu un par to īpaši neaizdomāties, vai arī tas tiek pirkts ar domu iedziļināties vīna garšas niansēs un tā specifikā. Atkarībā no mērķa ir atkarīga arī cenu kategorija. Ja cilvēks grib vienkārši baudīt vīnu vakarā vai pusdienās, tad tie būs 6-15 eiro, šajā kategorijā var izvēlēties daudz ļoti labus vīnus, tai skaitā arī no Francijas.

Svarīgi ir atcerēties, ka ēdiena un vīna saderībai nav viena noteikta principa. Par to ir rakstītas daudzas grāmatas, bet patiesība vienmēr ir kaut kur par vidu. Tie vaļi, uz kā balstās ēdiena un dzēriena saderība, ir trīs – reģionālā saderība, struktūras saderība un garšu mijiedarbība. Struktūras saderība nozīmē, ka smags ēdiens nesader kopā ar vieglu vīnu, un otrādi. Vīns, kurā alkohola saturs ir zemāks par 12 grādiem, uzskatāms par vieglu, savukārt vīns, kurā alkohola saturs mērāms no 13,5 grādiem uz augšu, jau tiek pieskaitīts pie smagas miesasbūves vīniem. Savukārt garšu mijiedarbība nozīmē to, ka dominantā garša ēdienā prasa noteiktas garšas vīnā. Ēdienam, kas, piemēram, ir gatavots pēc Franču virtuves, klāt labāk ir jāpasniedz arī Franču vīns. Jo vēsturiski tā tas ir nostiprinājies, kas kopā ir audzis, tam kopā būs būt.

Svarīgi arī paturēt prātā, ka pasaulē Francijas vīni vienmēr ir bijuši populāri, un visa pasaule jau sen ir centusies viņiem līdzināties. Francūži vīndarīšanā daudzās jomās ir bijuši pirmie – pēc likumdošanas, pēc tradīcijām, bet labi vīni ir ne tikai Francijā, tāpēc nākošajos rakstos pastāstīšu jums arī par citu valstu vīniem.