ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Vīna un ēdienu saderība

Par šo smalko tēmu sarakstīts ne mazums grāmatu, taču, kā atzīst vīnziņi, šeit neapstrīdamu likumu nav. Atsevišķi eksperti uzskata, ka centieniem, saskaņot vīnu ar ēdienkarti, nav īpašas nozīmes, taču ir arī tādi, kas atzīst to par augstāko pilotāžu – piemeklēt ēdienam atbilstošāko dzērienu, iegūstot tandēmu, kas sniegs vislielāko baudījumu mūsu garšas kārpiņām. Bet kādi tad būtu populārākie virzieni un ieteikumi vīna un ēdiena saskaņošanai?

Reģionālā saderība

Kā atzīmē vīnzinis Jānis Kaļķis, vīna un ēdiena harmonija pamatā balstās uz trim stūrakmeņiem, un pirmais no tiem ir reģionālā saderība: „Kas kopā audzis, tam kopā būs būt, un šo principu necenšas apgāzt neviens vīnzinis. Tātad, ja mums padomā ir franču virtuve, skatāmies uz Francijas vīniem, ja tā ir pica vai pasta, skatāmies uz Itālijas vīniem, bet, ja tie ir ēdieni ar papriku, skatāmies uz Ungārijas vīniem, un tā tālāk.”

Struktūru saderība

Ēdienam un vīnam vienam otrs jāpapildina. „Nedrīkst būt tā, ka tie viens otru nogalina,” saka Jānis Kaļķis. Tas nozīmē, ka smags ēdiens nesader ar vieglu vīnu, un otrādi. Bet kā tad izprast šo struktūru saderību? Lai saprastu, ko nozīmē viegls, vidējas miesasbūves un smagnējas miesasbūves vīns, Kaļķis iesaka iztēloties pienu – ir vājpiens, vidēji trekns piens un pilnpiens, un līdzīga struktūra piemīt arī attiecīgas miesasbūves vīniem. Otrs variants – ņemt vērā alkohola līmeni. Vīns, kurā alkohola saturs zemāks par 12 grādiem, uzskatāms par vieglu, no 12 līdz 13,5 grādiem – par vidējas miesasbūves, – savukārt vīns, kurā alkohola saturs mērāms no 13,5 grādiem uz augšu, jau tiek pieskaitīts pie smagas miesasbūves vīniem.

Garšu mijiedarbība

Pikantums, skābums, sāļums vai saldums – katra no šīm garšas dominantēm ēdienā prasa noteiktas garšas īpašības vīnā. „Skābie toņi ēdienā izceļ saldos toņus vīnā, bet saldie toņi vīnā izceļ skābos toņus ēdienā,” teic Kaļķis, „tādēļ, jo saldenāks ēdiens, jo mazāk jūtamam jābūt vīna skābenumam. Sāļš ēdiens prasa vai nu augstu skābuma, vai augstu salduma līmeni vīnā. Savukārt tanīni spēlē pretī ēdiena sāļumam, padarot garšu apaļāku un maigāku, tātad, darot garšas balansu cilvēkam patīkamāku!”

Augļu un siera plate

Vīnzinis Kaspars Reitups mudina atcerēties, ka augļi tiek klasificēti kā deserts: „Ir nerakstīts likums, ka vīnam jābūt saldākam par desertu, taču tajā pašā laikā augļi ir svaigi, un arī vīnam būtu jābūt ar diezgan augstu skābuma līmeni, turklāt saldenam. Šādam raksturojumam labi atbilst, piemēram, Vācijas Riesling vīni gan no Mozeles (Mosel), gan Falcas (Pfalz) ielejām. Kā visvienkāršāk paredzēt vīna saldumu? Ņemot vērā alkohola līmeni! Bieži vien zemāks alkohola līmenis nozīmē vairāk salduma. Riesling, kurā alkohola līmenis ir 7%, parasti būs saldāks par Riesling, kurā alkohola līmenis ir 12% – tas ar lielu varbūtību būs sausāks.” Kas attiecas uz sieriem, vīnzinis Rolands Rudāns iesaka: „Katram vīnam – savs siers! Jo vieglāks siers, jo vieglākam jābūt vīnam. Mīkstie sieri – piemēram, Holandes vai Brie – sader ar vieglu vīnu. Savukārt, ja mums ir brīnišķīgais Dor Blue vai spēcīgais Parmezan siers, izvēlēsimies arī stiprāku vīnu. Tas varētu būt kāds Francijas, Bordo reģiona vīns, vai jaudīgāks vīns no Itālijas.”

Katram ēdienam – savs vīns?

Kā izrādās, ir atsevišķi ēdieni vai to piedevas, pie kurām vīnu pieskaņot būs nedaudz sarežģītāk. Daži piemēri – šokolāde, sparģeļi, suši, Briseles kāposti, sojas mērce un etiķis. Tomēr arī šeit iespējami vismaz daži risinājumi – šokolādi var mēģināt baudīt ar saldu sarkanvīnu, sparģeļus – ar viegli atdzesētu šeriju, savukārt suši – ar izteikti sausu baltvīnu. Tomēr Jānis Kaļķis iesaka balstīties uz savu individuālo gaumi un atcerēties, ka vīns nav obligāti jāmalko pie katras maltītes: „Ja kārojas pēc sutinātiem kāpostiem un cūkas kājas ar apgrilētiem kartupeļiem, dzeram klāt alu un nemokāmies ar vīna piemeklēšanu!” Savukārt vīnzinis Kaspars Reitups atgādina, ka ikviens cilvēks garšu izbauda citādi, un ir cilvēki, kas ļoti izbauda garšas, kas rodas dažādās ēdiena un vīna kombinācijās, kuras nav tik klasiskas, līdz ar to šajā jautājumā nav nepareizu izvēļu: „Mans ieteikums ir dzert to, kas garšo, un viss. Tieši tik vienkārši – to, kas garšo!” Ja jums garšos ēdiens un garšos vīns, maltīte būs izdevusies!

Vēl kāds vienkāršs un praktisks padoms, pieskaņojot vīnu ēdienam – ievērojiet norādes uz pudeļu etiķetēm – tur vienmēr atrodams vīndara ieteikums, ar kādiem ēdieniem konkrēto vīnu vislabāk nobaudīt!

Vēlam atrast jums tīkamākās garšu kombinācijas!