ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Vīna trauki un uzglabāšana

Vīna trauki un uzglabāšana

No kādas glāzes baudīt sarkanvīnu, no kādas – baltvīnu? Vai tam vispār ir kāda nozīme? Varbūt pirms pasniegšanas vīnu labāk pārliet karafē... Un galu galā – kā tad vislabāk glabāt vīnu pēc pudeles korķa izvilkšanas? Šoreiz vīnziņi gatavi sniegt vērtīgus ieteikumus un atspēkot populārus mītus par vīna traukiem un vīna uzglabāšanu.

Gaidot vīna atvēršanas brīdi

Veidojot vīna krājumus mājās, cilvēki izmanto speciālus vīna ledusskapjus, taču biežāk tomēr iegādājamies vīnu baudīšanai jau tuvākajā laikā. Lielveikali pamatā piedāvā vīnus, kas gatavi dzeršanai, ilgi tos neglabājot. Jāatceras, ka vīna lielākie ienaidnieki ir gaiss un gaisma, tādēļ, ja nopirkto vīnu tomēr vēlamies kādu laiku pietaupīt, droši varam ievietot to virtuves ledusskapī. „Ledusskapja aukstums kalpo kā konservants,” teic vīnzinis Kaspars Reitups, „un tajā viss nobriest un nogatavojas lēnāk. Ledusskapī droši var likt gan baltvīnus, gan sarkanvīnus.” Savukārt vīnzinis Jānis Kaļķis atgādina, ka vīns jāglabā guļus, lai neizžūtu korķis!

Par glāzēm un karafēm

„Ir vīnziņi, kas uzskata, ka vīna glāzei nav nozīmes – galvenais ir vīns, un to var dzert kaut no plastmasas glāzes. Ir vīnziņi, kas saka, ka vīns sevi no vislabākās puses var parādīt tikai un vienīgi pareizajā glāzē. Un tad ir zelta vidusceļš, pie kura pieturos arī es, – ka vīna glāze pilnībā maina vīna aromātu, bet nav spējīga mainīt tā garšu,” stāsta Jānis Kaļķis. Ja vīna glāzes atvērums ir sašaurināts, tas aromātus koncentrē, bet, ja vairāk atvērts – izkliedē. „Lai izjustu aromātus visā pilnībā, glāzes apmērs ir svarīgs,” saka Rolands Rudāns, „taču tas, protams, ir arī mārketings. Man jāatzīst, ka standarta glāze ir piemērota visiem vīniem!” Lūgti komentēt paradumu pirms vīna baudīšanas pārliet to karafē, mūsu vīnziņi piekrīt, ka tas noteikti rada baudu acīm, turklāt daudzos gadījumos palīdz labāk atklāt vīna aromātus. Karafē ieteicams pārliet spēcīgākus un jaunākus vīnus, jo tiem nepieciešams atbrīvoties un paelpot, nonākot saskarē ar gaisu. Un otrādi – jo vecāks vīns, jo mazāk tam šāda saskare nepieciešama. „Es uzskatu, ka sarkanvīnu ar retiem izņēmumiem mierīgi var pārliet karafē – izdalīsies papildu aromāti, sāks darboties tanīni,” iesaka Kaspars Reitups. Tomēr atcerieties, ka karafē pārliets vīns domāts tā paša vakara pasākumam! To uzglabāt nav ieteicams, jo gaiss sabojās vīna garšu.

Vīna uzglabāšana pēc pudeles atvēršanas

Jautāts, kā un kur vislabāk glabāt vīnu jau pēc pudeles korķa izvilkšanas, Jānis Kaļķis smaidot atbild: „Vēderā!” Un patiesi – vīnu labāk tomēr izdzert, nekā pēc pudeles atvēršanas censties to ilgstoši uzglabāt. Mūsu padomdevēji atzina, ka izplatītā recepte – dakšu vai sudraba karotīšu ievietošana pudeļu kakliņos, lai ilgāk saglabātu vīna labās īpašības, – ir neefektīvs risinājums. Tā vietā vīnziņi iesaka specializētajos vīna veikalos iegādāties gumijas vai silikona korķus ar vakuuma sūkņiem (to cena svārstās no 7 līdz 10 €). Ja dzirkstošo vīnu vai baltvīnu ieteicams izlietot vienas dienas laikā pēc tā atvēršanas, savukārt sarkanvīnu – 3 dienu laikā, – tad, izmantojot šos palīglīdzekļus, uzglabāšanas laiks palielinoties pat par 3 reizēm.

Jo vecāks, jo labāks?

Vēl kāds populārs mīts, kuru atspēkoja mūsu vīnziņi, – jo vīns ilgāk nobriedis, jo labāka un pilnīgāka esot tā garša. „Pilnīgi noteikti nē,” saka Jānis Kaļķis, „jebkuram vīnam ir sava novecošanas līkne. Kādu laiku vīns paliek arvien labāks, tad kādā brīdī sasniedz savu pilnbriedu. Vīnziņa uzdevums ir saprast, kurā brīdī tas notiek, un tad arī ieteikt šo vīnu. Jebkurā citā dzīves posmā vīns, es neteikšu, ka būs nebaudāms, bet noteikti neparādīs sevi pilnībā.” Šajā sakarā Kaspars Reitups mudina atcerēties, ka ir vīni, kuri – tieši otrādi – jābauda pēc iespējas ātrāk: „Ir Vācijas vieglie vīni, kas noteikti jādzer uzreiz – jo jaunāki, jo labāki, jo pilnīgāks un augļaināks to aromāts! Savukārt, ja vīndaris gatavojis nopietnu, ozolkoka mucās izturētu vīnu, sākotnēji tas liksies ass un nedaudz agresīvs, taču ar laiku paliks samtainās, baudāmāks.” Pēc Rolanda Rudāna domām, katram vīnam ir savs noteikts mūžs, ko nosaka Dievs un cilvēks: „Komerciālie vīni nav jārok zem omītes ābeles, lai pēc gadiem tos izraktu. Protams, ir vīni, kas speciāli radīti nogatavināšanai, bet par tiem sīkāk jājautā zinātājam – specializētajos vīna veikalos pateiks, ko vajadzētu nogatavināt un pataupīt.”

Labā ziņa ir tāda, ka praktiski jebkurš lielveikalā nopērkamais vīns būs gatavs sevi atklāt uzreiz, tādēļ ikdienā varat neuztraukties par nelaikā atvērtu pudeli.

Vienkārši baudiet!