ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Marsala

Marsala ir stiprināts vīns, kas nāk no saules pielietās Sicīlijas. Lietpratēji pat uzskata to par Sicīlijas vīna darīšanas simbolu un vizītkarti. Šis vīns tiek ražots vienīgi Sicīlijas rietumos – reģionā, kas ieskauj pilsētu, ar kuru marsala dala vienu nosaukumu. Līdzīgi kā ar citiem stiprinātajiem vīniem, piemēram, portvīnu, madeiru vai heresu, arī šim vīnam alkoholu sāka pievienot ar mērķi padarīt to ilgāk uzglabājamu. Rezultātā dzima viens no lieliskākajiem stiprinātajiem vīniem pasaulē. Pagātnē šim vīnam bijusi milzu piekrišana – piemēram, 1800. gadā šo vīnu savai flotei pasūtīja angļu admirālis Nelsons. Saskaņā ar Itālijas likumdošanu par marsalu nevar dēvēt mākslīgi aromatizētus vīnus, jo tie tikai vizuāli atgādina šo leģendāro dzērienu, kas pazīstams tālu aiz Sicīlijas krastiem. Laiks to iepazīt tuvāk arī mums!

Vīna unikālais raksturs

Sicīlijai raksturīga auglīga augsne un garas, saulainas vasaras. Gaiss ir mitrs, bet no jūnija līdz pat vīnogu ražas novākšanai augusta beigās līst ļoti reti. Tas rada priekšnoteikumus lielisku vietējo vīnogu nobriešanai, kas apvienojumā ar komplicēto vīna gatavošanas procesu piešķir marsalai patiesi unikālu garšu un aromātu. Marsala satur 17–18% alkohola, un arī vīna stiprināšanai izmantotais alkohols tiek iegūts no vietējām vīnogām. Ir pieejamas gan sausas, gan saldas marsalas versijas. Garšas buķeti veido aprikožu, vaniļas, tamarinda augļu un brūnā cukura notis, kas saspēlējas ar patīkamu skābenumu, savukārt visizsmalcinātākajā marsalā var sagaršot arī ķiršu, ābolu, žāvētu augļu, medus, tabakas, valriekstu un lakricas nianses.

Kā top marsala?

Marsalas darīšanai tiek izmantotas Grillo, Inzolia un Catarratto, kā arī citu vietējo šķirņu vīnogas, piemēram, Pignatello, Nerello Mascalese, Damaschino, kā arī Sicīlijas leģendārās Nero d’Avola. No vīnogām izspiestās sulas pamatdaļa iziet parastu fermentācijas jeb rūgšanas procesu, bet nelielu daudzumu sulas vāra līdz brīdim, kad izveidojas sīrupam līdzīga masa, kas vēlāk tiek pievienota vīnam. Marsalas stiprināšanai pievieno mazliet vīnogu spirta.

Marsalas klasifikācija

Marsalas vīnu var klasificēt pēc krāsas, vecuma, alkohola satura vai salduma jeb stila. Pēc krāsas izšķir trīs veidu vīnus:

  • Oro – zeltains vīns, piemīt vairāk vai mazāk piesātināta zeltaina krāsa.
  • Ambra – dzintarkrāsas vīns, piemīt dzeltena dzintara krāsa.
  • Rubino – rubīnsarkans vīns, ar laiku vīnam paradās dzintarkrāsas atspīdumi. Tiek ražota no sarkanām vīnogu šķirnēm.

Trīs stilu vīnus izšķir arī pēc vīna salduma:

  • Secco – sauss;
  • Semisecco – pussauss;
  • Dolce – salds.

Tāpat uz pudeles etiķetes norāda apzīmējumus, pēc kuriem var noteikt vīna izturēšanas ilgumu un, jā, arī izsmalcinātības pakāpi:

  • Marsala Fine, vismaz 12 mēnešus (no tiem vismaz 8 – koka mucās) izturēta marsala. Visvienkāršākā šī vīna versija.
  • Marsala Superiore, minimums 2 gadus koka mucās izturēts vīns.
  • Marsala Superiore Riserva, minimums 4 gadus koka mucās izturēts vīns.
  • Marsala Vergine un Soleras, minimums 5 gadus koka mucās izturēts vīns.
  • Marsala Soleras Reserva un Stravecchio ne mazāk, ka 10 gadus izturēts vīns. Šī jau būs ļoti izsmalcināta marsala.

Baudīšanas etiķete un saderība ar citiem produktiem

Marsalu lielākoties pasniedz istabas temperatūrā un bauda pēc maltītes kā diģestīvu. Sausāku marsalu – arī pirms maltītes kā aperitīvu. Saldu marsalu var lieliski baudīt ar desertiem un rokfora, savukārt sauss vīns brīnišķīgi sader ar kanapē maizītēm. Šo vīnu bieži mēdz izmantot kulinārijā dažādu desertu (piemēram, tiramisu), risoto, bagātīgu, karamelizētu mērču un citu ēdienu pagatavošanai.

Pēc atvēršanas marsalu tumšā vietā var uzglabāt aptuveni mēnesi.