ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Malaga

Malaga ir stiprināts deserta vīns, ko tradicionāli pasniedz maltītes noslēgumā – tātad kā diģestīvu. Gluži tāpat kā heress arī malaga nāk no Spānijas dienvidiem. Šo vīnu ražo Andalūzijas apgabalā netālu no ostas pilsētas Malagas (Málaga), kas atrodas Vidusjūras krastā un kuras vārdā nosaukts šis saldmes pilnais, kārdinošais dzēriens.

Mazliet no vēstures

Zemkopības un vīna darīšanas tradīciju aizsākumi šajā reģionā meklējami vairākus gadsimtus pirms mūsu ēras, taču pasaules slavu saldā malaga jeb Malaga Dulce iemantoja viktoriānisma laikmetā, pateicoties angļiem – vīni galmā bijuši ļoti iecienīti. Vēl pirms tam malagas apburta tikusi arī Krievijas imperatore Katrīna II – viņai šo vīnu dāvanā pasniedzis kāds Spānijas sūtnis.

DO (Denominación de Origen) statusu Malagas vīnu darīšanas reģions ieguva 1932. gadā. Šis statuss paredz noteiktu ražošanas tehnoloģiju, dažādus tās veidus, kvalitātes kontroles sistēmu un vīnogu šķirnes, no kurām ir atļauts izgatavot šo vīnu. Vairāk nekā 800 ha plašo vīna darīšanas reģionu veido pieci apgabali ar mazliet atšķirīgu klimatu, tādēļ katrā no tiem audzētās vīnogas ļauj iegūt atšķirīga stila vīnus.

Malagas raksturs

Šis stiprinātais vīns tiek gatavots gan no gaišajām vīnogām Pedro Ximénez un Moscatel, gan no sarkanajām Rome. Malaga satur 15–22% alkohola, bet vīna krāsa atkarībā no stila var variēt no sārtas vai gaiši dzeltenas līdz pat ļoti tumšai. Jo ilgāk vīns nobriest, jo intensīvāku toni tas iegūst. Malagas vīnam raksturīga spilgti izteikta rozīņu, dedzināta cukura, grauzdētas kafijas un kakao aromātu buķete.

Vīna darīšanas noslēpumi

Malagas ražošanai tiek izmantoti vairāki paņēmieni. Viens no tiem – pēc seno laiku tradīcijas, kas pārņemta no senajiem romiešiem, vīnogu sula tiek karsēta uz lēnas uguns, pamazām pārvēršot to šķidrumā ar sīrupam līdzīgu konsistenci. Pievienots jaunākam vīnam, tas ļauj iegūt malagu ar patiesi karalisku garšu, piesātinātu krāsu un patīkamu biezumu. Vīna darīšanai mēdz izmantot arī vītinātas vīnogas, kas piedod dzērienam īpašu saldumu. Pirms sulas spiešanas vīnogas mēdz noturēt saulē, tādējādi koncentrējot ogās vairāk cukura. Neatkarīgi no rūgšanas procesa vīns iepriekš tiek stiprināts līdz 15% alkohola, pievienojot tam vīna spirtu. Pēc tam topošo malagu pārlej ozolkoka vai kastaņkoka mucās, bet vīna izturēšana notiek saskaņā ar solera metodi.

Malagas veidi

Malaga tiek klasificēta pēc dažādiem kritērijiem – pēc vecuma, krāsas vai ražošanas īpatnībām. Uz etiķetes var būt lasāmi apzīmējumi, kas atklāj vīna izturēšanas laiku pirms pildīšanas pudelēs:

  • Málaga Pálido, vīns, kas netiek izturēts;
  • Málaga, 6–24 mēnešus izturēts vīns;
  • Málaga Noble, 2–3 gadus izturēts vīns;
  • Málaga Añejo, 3–5 gadus izturēts vīns;
  • Málaga Trasañejo, vīns, kas izturēts ilgāk par 5 gadiem.

Pateicoties augstajam cukura saturam, visaugstvērtīgākā malaga spēj saglabāt izcilību ne vien desmit, bet pat simt gadu pēc vīna pildīšanas pudelē. Uz pudeļu etiķetēm var būt norādīti arī citi apzīmējumi, kas stāsta mums par konkrēto vīnu:

  • Málaga Lágrima, gatavots no vīnogu sulas lágrima (tulkojumā – asaras), kas tiek īpaši tecināta, nevis iegūta, izmantojot tradicionālo spiešanas metodi;
  • Málaga Pedro Ximénez, gatavots no Pedro Ximénez šķirnes vīnogām;
  • Málaga Moscatel, gatavots no Moscatel šķirnes vīnogām;
  • Málaga Dulce Color, gatavots, izmantojot metodi, kura vīnam piešķir tumšu dzintara krāsu;
  • Málaga Pajarete, gaišs, pussalds un neilgu laika periodu nogatavināts vīns.

Uzglabāšanas un baudīšanas etiķete

Malagu uzglabā 18–20°C temperatūrā, taču izņēmums ir sauss vīns (Malaga Seco) – tam nepieciešama zemāka temperatūrā, t.i., 10–12°C. Vispārpieņemtā vīna pasniegšanas norma ir 50–100 ml, un to lielākoties pasniedz deserta vīna glāzē. Malagu var brīnišķīgi baudīt vienu pašu vai kombinācijā ar šokolādes desertiem, riekstiem vai augļiem. Šo vīnu izmanto arī kulinārijā – piemēram, gatavojot desertus.