ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Karstvīns – ideāls ziemas pavadonis

Ja vasarā varam sevi dēvēt par tipisku alus baudītāju valsti, tad tumšo un auksto gadalaiku vakariem vislabāk piestāv glāze aromātiska karstvīna. Ja aiz loga krīt sniegs vai līst drēgns lietus, tad mājīguma atmosfēru palīdzēs radīt ne tikai nesteidzīgas sarunas sveču gaismā, bet arī šis dzēriens. Līdzīgi kā piparkūku smarža rada Ziemassvētku noskaņu, arī karstvīna smarža ir no ziemai piestāvošo aromātu kolekcijas.

Kā radies karstvīns?

Karstvīna rašanās ir pavisam nejauša. Gluži tāpat, kā, piemēram, ķīnieši atklāja tēju, šī koka lapiņa nejauši iekrītot karsta ūdens krūzē un pavisam negaidīti radot jauku garšas buķeti. Pirmās, karstvīnam līdzīgas receptes, bija pazīstamas jau Senajā Romā. Tajos laikos vīns netika sildīts, bet vienkārši sajaukts ar garšvielām. Tikai viduslaikos ziemeļu Eiropā parādījās īsts karsts vīns, kuru varēja nobaudīt ziemas gadatirgos. 

Viduslaiku klosteros, šādi karsējot, izgatavoja arī ārstnieciskos vīnus, kur garšvielas lietoja ne tikai, lai akcentētu aromātu un garšas buķeti, bet arī tās rūpīgi atlasīja tieši ārstnieciskos nolūkos.

Pirmoreiz vārds “karstvīns” oficiāli minēts Vācijā – Gluhwein (radies no gluhender wine) jeb “kvēlojošs vīns”. Mūsdienās vispopulārākie ir divi karstvīni: šis vāciskās izcelsmes Glűhwein un skandināvu glogg.

Kādu vīnu vislabāk izvēlēties karstvīnam?

Restorāna Servisa Skolas lektora un Latvijas Biznesa Kluba someljē Grigorija Beresņeva ieteikums vislabāk iegādāties nedārgus, bet kvalitatīvus sarkanvīnus. Tādus, kas arī nekarsēti garšo un smaržo labi.

Grigorijs Beresņevs savām mājās pagatavotajām karstvīna receptēm bieži izmanto nedārgo, bet kvalitatīvo Ungārijas vīnu „Kunsagi Kekfrankos”. Var iegādāties jau gatavu karstvīnu veikalā, bet nav zināms, vai tas Jums sagādās baudu. Ja Jums ir nedaudz brīva laika, iesaku parosīties pie plīts un pagatavot šo burvīgo dzērienu pašiem! Pie tam, tas taču ir tik jauki – katram pašam likt lietā savu radošo izdomu, pievienojot garšvielas, kas atbilst tieši jūsu garšas kārpiņām!

Kādas garšvielas izvēlēties?

Svarīgu lomu karstvīna pagatavošanā ir ne tikai vīna kvalitātei, bet arī garšvielām. No laba vīna un sabalansētām garšvielām vienmēr sanāks garšīgs dzēriens! Garšvielas ir jāizvēlas tās, kuras pašam visvairāk patīk. Bieži karstvīnam mēdz izmantot tās pašas garšvielas, kas piestāv piparkūkām. Grigorijs Beresņevs min savu iecienītāko saderību: ingvers, kanēlis, muskatrieksts, krustnagliņas, žāvētas apelsīnu miziņas – ar šiem komponentiem karstvīns ir maigs, bet aromātu buķete atgādina piparkūkas. Taču jums katram ir brīva izvēle sava radošajai fantāzijai, kādu garšvielu buķeti piešķirt karstvīnam! Var arī eksperimentēt – daļai karstvīna izmantot vienas garšvielu komponentes, otrai – pavisam citas.

Parasti karstvīna pagatavošanā tiek izmantots sarkanvīns. Dažiem karstvīniem pievieno rumu vai konjaku. Pastāv divas pamatmetodes karstvīna pagatavošanā – ar ūdens izmantošanu un bez:

  1. Traukā ielej 150 – 200ml ūdens (uz 1l vīna) un uzvāra. Vārošam ūdenim pievieno garšvielas un turpina vārīt vēl 2 – 3 minūtes, lai garšvielas atdotu ūdenim savu aromātu. Tad pievienojam cukuru vai medu, un tikai pašās beigās vīnu. Turpinām sildīt vīnu līdz 70 – 75°C grādu temperatūrai.
  2. Vīnu uzsilda kopā ar garšvielām un cukuru līdz 70 – 75°C grādu temperatūrai, ik pa brīdim pamaisot. Tad uzliek vāciņu un kādas 40 minūtes ļauj karstvīnam ievilkties.

Lai pilnībā atvērtos garšvielu aromāts, karstvīnu nedrīkst uzvārīt. Nav ieteicams izmantot samaltas garšvielas, jo būs grūtāk tās nokāst. Lai karstvīnam piedotu aromātu un garšu, kura Jums tīk, var pievienot smaržīgus piparus, kardamonu, lauru lapas, rozīnes, riekstus un žāvētus ābolus.

Bezalkoholisko dzērienu bērniem var gatavot no upeņu sulas, klāt liekot tādas pašas garšvielas kā īstajam karstvīnam.

Grigorija Beresņeva mājas recepte: Jau pieminētajam Ungāru vīnam „Kunsagi Kekfrankos” pievienot ingveru, kanēli, muskatriekstu, krustnagliņas un žāvēta apelsīnu miziņu.

Ieteikums: Karstvīnu nav vēlams atkārtoti sildīt!

Kādas glāzes lietot karstvīnam?

Šo dzērienu pasniedz lielās un augstās bieza stikla krūzēs/ glāzēs ar ērtu osiņu. Iespējams nopirkt tieši karstvīnam paredzētas karstumizturīgas glāzes. Savukārt atpūtā pie dabas karstvīnu labāk pasniegt māla vai keramikas krūzēs. Kā ziemai raksturīga glāzes dekorācija būs apelsīna šķēle vai kanēļa standziņa. Taču arī te jūsu fantāzijai paveras plašas iespējas!

Karstvīnā izmantojamās garšvielas, tāpat kā piparkūku ēšana vai pastaiga saulainā dienā, liekot izdalīties laimes hormoniem. Tas pat esot zinātniski pierādīts. Taču, pat ja tas tā nebūtu, laimes hormoniem tas netraucētu! Lai jums izdodas tos sajust!