ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Kā izvēlēties vīnu pie ēdiena?

Ikviens gardēdis zina, ka pareiza vīna izvēle spēj ēdiena garšu izcelt un padarīt īpašu, vai tieši otrādi – nomākt. Kā pārvērst katru ēdienreizi par īpašu baudījumu, un kādu vīnu izvēlēties pie dažādiem ēdieniem? Šajā rakstā pieredzes bagātais vīnzinis un viens no labākiem šefpavāriem Latvijā - Jānis Kaļķis, sniegs jums vērtīgus ieteikumu, kas atklās vīna un ēdiena saderību.

Kādus ēdienus labāk izvēlēties pie baltajiem vīniem?

  • Baltie galda vīni sader kopā ar uzkodām, viegliem gaļas un zivju ēdieniem.
  • Pie karstajiem zivju ēdieniem - sautētām, novārītām zivīm vai zivs, kas pagatavota kopā ar smalkām mērcēm, var piedāvāt sausos vīnogu vīnus.
  • Laba izvēle noteikti būs mīkstie sieri, piemēram, Camembert un Brie.
  • Balto vīnu garšu noteikti izcels suši, kuru sastāvā ir zivis.

Kuri ēdieni izcels sarkanvīnu garšu un padarīs tos īpaši baudāmus?

  • Sarkanie galda vīni baudāmi kopā ar aitas, teļa, putna gaļas ēdieniem.
  • Šie vīni īpašu padarīs arī šašliku, plovu un šķiņķi.
  • Pie gaļas ēdieniem- bifšteka, filejas, antrekota, eskalopa, kotletēm, šniceles, romšteka, ceptas liellopa, teļa, aitas vai cūkgaļas iesaka sausos sarkanos vīnus, kā arī sarkano galda vīnu vai sarkano dzirkstošo vīnu.
  • Tradicionāli uzskata: jo siers ir cietāks, jo tas labāk garšos kopā ar sarkanvīnu.

Jānis Kaļķis atzīst, ka, piemēram, ēdot čili nav iespējams īsti izjust citas garšas, tāpēc pie asiem ēdieniem nav ieteicams izvēlēties īpaši dārgus vīnus. Praktisks padoms no vīnziņa - ja ēdiena pagatavošanā izmantojat kādu konkrētu vīnu, tad šis pats vīns arī pasniedzams pie pusdienām vai vakariņām.