ALK Outlet Dzērieni & Vīni logo

Tekila

Tekila ir stiprs spirtots dzēriens, kuru gatavo no zilās agaves (agave tequilana) sulas (! nevis no kaktusu sulas). Zilā vulkāniskā augsne ir ļoti piemērota agaves audzēšanai, tāpēc gadā tiek novākti vairāk nekā 300 miljoni augu šī grādīgā dzēriena pagatavošanai. Parasti tekilā ir no 35% līdz 55% alkohola.

VĒSTURE: Dzēriena nosaukums ir radies no Tekilas (Tequila) pilsētas nosaukuma, kas atrodas Halisko štatā, Meksikas rietumos. Šeit ir arī tekilas dzimtene, kur tā pirmo reizi tika pagatavota jau 16.gs. Pirmais tekilas eksports sākās 19.gs. uz ASV, ātri vien iegūstot popularitāti un pielietojumu dzērienu pagatavošanas mākslā.

BAUDĪTĀJIEM: Meksikāņi ir ļoti patriotiski pret savu dzērienu, un jau kopš pirmajām eksportēšanas dienām tiek uzsvērts, ka tekilu nav iespējams izgatavot tur, kur neaug agave. Tāpēc pēc Meksikas likumiem tekilu ir atļauts ražot tikai Halisko štatā un ierobežotos Gvanahvato, Mičoakanas de Okampo, Najaritas un Tamaulipasas štatu reģionos.

Uz tekilas marķējumiem ir šādi apzīmējumi:

  • „Blanco” (baltā) vai „plata” (sudraba) – dzidrs dzēriens, kas tiek pildīts pudelēs un pārdots uzreiz pēc destilācijas. Citreiz šī tekila tiek izturēta nerūsējoša tērauda vai attīrītās ozolkoka mucās, bet ne ilgāk par diviem mēnešiem;
  • „Joven” (jauna) vai „oro” (zelta) – visbiežāk jauktā (mixtos) tekila ar dabiskām krāsvielām;
  • „Reposado” (nogatavojusies) – izturēta kā miniums divus mēnešus, bet ne ilgāk par gadu ozolkoka mucās;
  • „Añejo” (izturēta) – izturēta no viena līdz trim gadiem ozolkoka mucās;
  • „Extra Añejo” (ļoti izturēta) – izturēta vismaz trīs gadus ozolkoka mucās. Šī kategorija tika ieviesta 2006.gadā.

Paši meksikāņi tekilu dzer tīrā veidā, pildot mazajās glāzītēs, ko sauc par „caballito” (spāņu valodā nozīmē „mazais zirdziņš”). 2002.gadā tika pieņemta arī oficiālā tekilas glāze – kas ir neliels, šaurs pokāls uz garas kājiņas. Ārpus Meksikas ir iecienīti ar vairāki tekilas šoti un kokteiļi. Tekilas kokteiļiem parasti izmanto, t.s., Margaritas glāzi.

Tiek izšķirti divi galvenie tekilas veidi: jauktā (mixtos) un 100% agaves.

Jauktā (mixtos) tekila

Jauktā (mixtos) tekila satur mazāk nekā 51% agaves un glikozes un fruktozes cukuru.

100% agaves

100% agaves tekila ar sitprāka, ar izteiktu garšu un aromātu, ko iegūst, dzērienu izturot ozolkoka mucās.

100% agaves baltajai vai sudraba tekilai ir izteikta un piesātināta agaves garša, savukārt „reposado” un „añejo” garša ir smalkāka, „klusāka” un arīdzan sarežģītāka.